Odla tomater i växthus

I ett växthus kan du odla vilken tomatsort som helst. De högväxande tomatsorterna rekommenderas framför busktomaterna då de inte tar upp lika mycket yta på bredden. De klättrande tomatplantorna behöver stöd för att kunna växa uppåt. Knyt ett snöre längst ner på plantan och knyt den andra änden i taket på växthuset. I takt med att plantan växer kan du försiktigt linda stjälken runt snöret så får den ett bra stöd att växa mot. Upprättväxande plantor ska bara ha en huvudstam som blad och frukten senare växer på, allt annat kan knipsas bort. När din tomatplanta fått fyra eller fler blomklasar knipsar du bort toppen över från nästa bladpar räknat. Då slutar plantan bilda nya klasar som ändå inte kommer hinna mogna innan säsongen är över. All Kraft och energi går då till den första blomklasen.

Hemodlade tomater som odlats i växthus där de är skyddade mot avgaser är mycket nyttiga. Att odla sina egna tomater är därför ett mycket bra val för den som vill äta nyttigare.  Egen odlade tomater är också bland det bästa man kan äta om man går igenom en detoxkur där man försöker äta så nyttig som möjligt.  Tomater kan ätas som de är, stekas eller mixas till den trevlig detoxjuice.

tomater i växthusInnan du planterar ut dina tomatplantor i växthuset måste nattfrosten försvunnit och temperaturen ligga över 10°C dygnet runt, annars riskerar din planta att frysa sönder. En fiberduk kan användas som täcke om det skulle komma ett bakslag med vädret och temperaturen sjunker. Sår du dina egna plantor från grunden med hjälp av frön ska dessa sås ca 6-10 veckor innan utplantering sker. Fröna behöver stå varmt och ljust för att kunna gro. Det sägs att tomatplantorna blir kraftigare och tåligare om man vidrör de då och då. Det påminner om vind och det de utsätts för utomhus, plus att det luktar gott om dem när man tar på dem.

Februari-mars brukar vara lagom att börja så för att sedan kunna plantera ut dem i maj. Utplanteringen kan ske tidigare då det är till ett växthus annars är det bättre att vänta till juni. Innan själva utplanteringen kan du börja gödsla jorden inne i växthuset under ett par veckor så den är full med näring när det är dags för förflyttningen. Tomater trivs bäst i en näringsrik jord som är full med mull och är väldränerad. Plantera plantorna med ett avstånd på 40-50 cm ifrån varandra.

små tomaterI ett växthus måste du släppa in luft om det blir väldigt varma dagar på sommaren. Tomatplantorna behöver cirkulerande luft för att frodas.

Tyvärr så drabbas ofta tomatplantor som drivs i växthus av olika sorters ohyra. Vita flygare, spinn och bladlöss är det den ofta utsätts för. Kontrollera dina plantor dagligen för att upptäcka angrepp i tid. Är bladen fulla av ohyra kan du klippa bort dem och kasta i soporna så inga andra plantor eller växter smittas.

Busktomatplantor kan toppas om de blivit för glesa och klena. En tomatplanta som växer upprätt kan klippas av om den blivit för tanig och ranglig. Den avklippta delen kan du sätta ner i jorden så har du ytterligare en planta när den har fått slå rot.

Har du köpt nya tomatplantor från din trädgårdshandlare ska de planteras ut direkt efter inköp, självklart när rätt utomhustemperaturer råder, annars gäller omplantering till större kruka tills vädret tillåter utplantering.

De behöver gödas med växtnäring avsedd för tomater vid vare vattning, när de har planterats ut kan du minska något på gödslingen. Däremot kan du lägga nyklippt gräs på jorden ett par gånger under sommaren.