Odla tomater på friland

När man odlar frilandstomater menas det att man planterar direkt i marken. Det finns olika sorters tomater så välj en som passar dig i smak och efter vilka förutsättningar du har för att odla den. Det ska vara frilandstomater eller tomater för utomhusodling. De sorterna hinner växa och ge frukt innan kylan är här igen till hösten. Vid en varm husvägg passar stora busktomater. ung tomatplantaFriplanterade tomater behöver inte lika mycket vatten och näring som en tomatplanta som växer i en kruka. För att plantera plantan på friland ska du först ta bort krukan plantan sitter i. Gör en grop i jorden som du kan sätta ner hela tomatpantan i. Sätt ner den något djupare än den satt i krukan och fyll på med jord så det täcker en bit extra utav stammen på plantan. Det kommer då växa ut nya rötter från stammen på den delen som är under jorden. Första vattningen efter planteringen sker direkt och bör vara riklig så jorden slammar. Sedan kan jorden torka lätt mellan vattningarna men tomatplantorna vill ändå ha regelbunden vattning. Sker vattningen ojämnt kan tomaterna spricka och få mörka fläckar upptill.

Plantera inte plantorna allt för tätt, de växer sig ofta stora och buskiga ganska fort.

Det får inte vara för kallt ute när du planterar dina frilandstomater. Låt dina krukplantor stå ute ett par timmar under dagen när temperaturen håller sig över 10°C stadigt dygnet runt.

När plantorna växer är det viktigt att plocka bort de sidoskott som växer i bladvecken. De kallas för tjuvskott då de tar näring och kraft från plantan. Busktomater behöver du inte plocka bort dem ifrån men lite gallring bland bladen gör att plantan kan ge mer energi till frukten och solljuset når fram till alla delar på växten.

tomat frilandTomatplantorna blir tyngre ju större de blir och då kan det hjälpa att binda upp dem med hjälp av ett stöd. En bambupinne kan agera stöd åt en tung uppåtväxande tomatplanta. Får dina tomatplantor för lite ljus eller står för varmt med vattning med näring för ofta blir de långa och rangliga. Vissa tomatplantor kan bli upp till 2 meter höga.

Gödslingen bör ske lite och ofta i samband med vattningen. När tomatplantan blommar kan du skaka lite lätt på den för att öka på pollineringen.

Tomatplantorna ska planteras på en solig plats där de är skyddade från vind och för mycket regn. De trivs som bäst när temperaturen är varm, mellan 20-30°C. Med en fin sommar och en varm höst kan du plocka färska tomater från juli till september.

När tomaterna fått sin röda färg är de mogna och du kan då skörda din sådd. Förvara dina skördade tomater inomhus i rumstemperatur. Ligger de för kalt så förlorar de mycket smak så undvik kylskåp och kalla jordkällare. Pocka efter behov så behåller tomaten sin sötma. Du kan plocka tomaterna medan de är gröna för att låta de ligga i fönstret inomhus och mogna färdigt. Det gör du när hösten är på väg och det börjar bli för kallt för tomaterna utomhus.