Odla tomater från frö

Tomater är en av våra vanligaste grönsaker. Det finns många olika sorters tomater med olika utseenden och smak. Det finns 1200 arter inom släktet Solanum som tomaterna tillhör. Genom att odla själv kan du få fram de sorter som din mataffär inte har i sitt sortiment.

Bästa tiden att så dina tomatfrön beror på var i landet du bor, om du har ett växthus med eller utan värme eller om du ska ha dem i trädgårdslandet ute. Omkring mars-april kan vara ett riktmärke eller 8-10 veckor innan du har tänkt att plantera ut dem.

fröplantor tomatNär du ska så dina tomatfrön behöver du en kruka att så i. Välj en som är ca 7*7 cm stor och fyll den med en bra, näringsrik blomjord som hålls väldränerad. Krukan ska vara fylld ungefär 2/3 med blomjorden och sedan ska resten fyllas med en såjord. I en kruka kan du så 2-4 frön och använda fler krukor om du vill ha fler plantor eller olika tomatsorter. Platta till jorden lätt och tryck sedan ner dina frön. Vattna och täck med ytterligare ett tunt lager såjord. Låt dina krukor stå på ett ljust och varmt ställe, ca 22°C.

Ett miniväxthus är bra då det bibehåller fukten och får fröna att gro fortare. När tomatfröna har börjat gro bör de stå i en temperatur mellan 15-18°C och fortfarande på en mycket ljus plats. När du väl har sått dina frön så växer de ganska fort.

Tomatfrön har också en lång hållbarhet så även om du hittar en gammal påse med frön du glömt bort hemma så är det inte omöjligt att de kan gro och ge dig fina, goda tomater.

ung tomatplantaBlomjorden du fyllde krukorna med först gör så att tomatplantorna växer fort och det är dags att separera plantorna från varandra. De behöver nu en egen kruka. Fyll de större krukorna med en kraftigt, porös blomjord. Hamnar tomatplantans stjälk under jordytan så bildas det även rötter på den. En smal, hög kruka är bra för tomatplantans tillväxt. Tomatplantan ska planteras djupt ner i krukan och sedan fyllas på med mera jord tills krukan är full.

Tomma, rena mjölkkartonger fungerar alldeles utmärkt som krukor om du klipper av toppen och gör lufthål i botten på den. I takt med att dina tomatplantor växer kan de behöva planteras om ytterligare en gång innan den slutgiltiga utplanteringen. Använd en kraftig och välgödslad jord så plantorna får fart på växandet.

När risken för nattfrost är över och nattemperaturen håller sig över minst 10°C kan dina plantor börja vänja sig vid att vara ute. Ställ ut krukorna under dagen en inte i direkt solljus. Låt de stå i ett par timmar och sedan tar du in dem igen. Öka på tiden för utevistelsen och lite mer solljus för varje dag tills dina plantor är klara för att stå ute eller i ditt växthus hela tiden. Innan det riktiga sommarvädret är här så skyddar du dina tomater bäst med en skyddsväv.

Vattna dina tomater väl och se till att de aldrig torkar ut, dock vill de inte stå med rötterna dyngsura. De behöver mycket näring och det finns speciella tomat- eller grönsaksnäringar att köpa hos din blomster- eller trädgårdshandlare. Följ instruktionerna på flaskan.