Paprikan kommer ursprungligen från Sydamerika och är en flerårig växt. Det finns många olika sorters paprika och i en mängd olika färger, oftast är de mogna paprikorna röda, gula eller lila. De gröna paprikorna är bara skördade tidigare, får de sitta kvar ca 4 veckor till så mognar de och antar en annan färg. Paprikan innehåller mycket C- och A-vitamin och är en omtyckt grönsak både rå i sallader och tillagad i olika maträtter. Det finns få odlare i Sverige som driver upp paprikor för att sälja vidare. Vi importerar oftast den paprika vi köper i grönsaksdisken.
Paprikan är känslig mot frost och den behöver stå mycket varmt för att kunna utvecklas som den ska. Helst vill den planteras i en mullrik och varm jord med ett pH-värde mellan 6-7. Den behöver stå skyddad mot vind och gillar både solens ljus och värme. För att lyckas med att odla paprika i Sverige krävs det ett växthus som kan fullgöra dens önskemål.
Innan du kan plantera paprikan i växthusen måste fröna förkultiveras. Välj frön som är tillsedda att odlas i växthus. Paprikan växer som buske och kan bli nära en meter hög. Så fröna i torv och täck dem med perlite eller tvättad sand. Vattna och täck över krukan med plast så det inte torkar ut. Efter 8-10 dagar börjar fröna gro och efter 6-7 veckor kommer den första blomknoppen. Då är det dags att plantera ut dem i växthuset. T bort den första blomman så plantan bildar fler skott.
Då paprikaplantor lätt råkar ut för just ohyra kan det vara bra att odla de i stora krukor eller hinkar som får stå inne i växthuset. Råkar de sedan ut för något så kan du bara lyfta ut hinken/krukan så du hindrar smittspridningen.
Sätt ner plantorna med ett avstånd på 30-50 cm mellan vare planta.
Paprikan behöver vattnas och jorden luckras. När din paprikaplanta växt upp ska den beskäras så det endast finns tre eller 4 grenar kvar. Plantan ska sedan bindas upp eller stöttas med hjälp utav exempelvis en spalje eller bambupinnar. Den första blomknoppen växer ca 20-30 cm över marken och paprikan blommor är vita. Paprikor är självpollinerande och korsbefruktning kan förekomma.
När din paprikaplanta börjar få frukt behöver den få extra gödning fram till att säsongen är över och du plockat alla din paprikor. Nyklippt gräs kan med fördel läggas på jorden som paprikaplantan är sådd i. Frukterna skördas efter hand. En planta brukar ge ungefär fem paprikor.
Vid vattningen ska du undvika att få vatten på plantorna. Vattna direkt på jorden så plantan istället kan suga upp så mycket vatten som den behöver. Vattningen bör ske på morgon eller mitt på dagen, undvik att vattna sent på kvällen. En sen vattning gör att luften hålls fuktig inne i växthuset och det gör att paprikaplantan lättare angrips av svampsjukdomar. Skulle din planta råka ut för vita flygare, bladlöss eller spinn så kan du blanda till en blomspruta med 0.5 dl såpa till 2,5 liter vatten. Spreja direkt på ohyran och på plantans blad för att ta död på äggen. Gör det inte mitt på dagen när solen ligger på som mest för då kan bladen bladen brännas och ta skada. Upprepa efter en vecka.