Odla gurka i växthus

Gurkan kommer ursprungligen från norra Indien.  Gurkan fördes till Europa av britterna som tyckte om att äta gurka med sitt te.  Gurkmackor var länge en favorit hos den brittiska överklassen.   Vi började odla gurkor i Sverige på 1600-talet. Det är oftast den gröna, långa slanggurkan vi odlar och äter här.

liten gurkaFörkultivera gurkplantan inomhus under mars-april och vänta tills nattfrosten är över innan du planterar ut den i växthuset. Omplantering till större kruka är nödvändig så den kan få sig mer näring. Gurkplantorna växer fort och behöver oftast bara tre veckor på sig att bli tåliga nog att planteras om. Vattning sker underifrån då den är planterad i kruka och du kan duscha jordytan med lite vatten i en blomspruta om jorden ser torr ut.

När plantan har fått fyra eller fler blad kan den planteras och gärna få en pinne att stödja sig mot. Vid utplanteringen kan du löst knyta ett snöre längst ner på plantan. Den andra änden knyter du uppe i taket så kan gurkplantan slingra sig uppför snöret vartefter den växer. Ha inte ett alltför tjockt snöre. Skulle det komma kallare nätter kan du täcka plantan med ett fibertäcke som skydd mot kylan. I kallväxthus ska du välja en gurksort som utvecklas fort då vi har korta somrar. Det krävs värme och sol för att lyckas med gurkorna, ca 23-25°C mår de bäst av. Kyla klarar de inte väl, jordtemperaturen kan få ligga uppåt 20°C och ska inte gå under 15°C. Blir det för kalt blir gurkan hängig och det är svårt att få den att återhämta sig efter det. Har du ett skyddande fibertäcke över plantorna får du lyfta på det när det är dags för de att blomma. Skaka plantorna lätt för att förbättra pollineringen, det finns gurkor som är självfertila och behöver inga pollinerande insekter för att sköta det jobbet.

Omplantering i en välgödslad jord bör göras när plantan har blivit ca 30 cm hög. Innan du planterar ner gurkplantorna i växthuset är det bra att gödsla jorden med stallgödsel ett tag innan. Gödsling bör sedan ske regelbundet då gurkor behöver mycket kalcium. Se till att näringen inte innehåller klor då gurkan inte tål det. Näringen kan ges i samband med vattning men det behövs inte varje dagar utan nån gång i veckan räcker under vår och sommar. Jorden ska aldrig torka ut, en färdig gurka består ju av 96% vatten. Se dock till att aldrig vattna direkt på stammen för blir den för blöt angrips den lätt av röta. Du kan duscha plantorna istället för de gillar hög luftfuktighet, gör det helst under morgon eller dag så det inte är allt för fuktigt under nätterna som är kallare. Gurkplantorna kan lättare angripas av svampsjukdomen mjöldagg då. Gurkor trivs bäst i en fuktighetshållande, mullrik och näringsrik jord som har ett pH-värde på 7,0. En del påstår att gurkorna mår bäst av att vattnas med varmt vatten men det är inget som är fastslaget bevisat.

En gurkplanta behöver stå varmt och få mycket ljus. Extra varma sommardagar får du öppna upp i växthuset så luften kan cirkulera, det förebygger vissa sjukdomar gurkan kan drabbas av. Plantorna kan bli angripna av spinn, vita flygare, gråmögel och svartprickröta. Gurkplantan gillar inte att stå i direkt drag så plantera den inte nära ingången till växthuset eller i närheten av ventilation eller fönster.

Gurkor växer fort och bör skördas i tid för ju större de växer desto vattningare och smaklösa blir de.