Tomater

Solanum lycopersicum L

Ekologiskt odlat tomatfrö till salu för hobbyodlare

Alla fröplantor är odlade på friland i Zon 3.

Varje förpackning innehåller frö som räcker till ca 20- 25 st tomatplantor, om inte annat anges. Sorter som ger väldigt lite frö innehåller frö som räcker till ca 10-15 st tomatplantor.
1 förpackning frö kostar 15:- kr st. Porto tillkommer. Se orderinfo

         
Fröna är av bästa kvalitet och skördade från andra klasen från 4-6 st plantor av varje sort, dom flesta från 5 st plantor. Enbart felfria tomater som har mognat på plantan har använts till frö. Alla frön är fermenterade för att undvika ev. sjukdomar som kan spridas via frö. Tomatfröerna är groddbarhetstestade och har en groddbarhet på 97-100 %. OBS fröna finns bara i ett begränsat antal, ange en alternativ sort vid beställning.

Michael Andersson
Härjedalsgatan 42
16266 Vällingby
Sweden

  Svårt att bestämma vilka sorter du ska odla. Klicka här för lite tips om lättodlade sorter för frilandsodling och för balkongen.  

Sortlista för utskrift

 

Har du fått upp sidan utan ramar? klicka på Tomatsidan

 

Antal dagar är räknade från utplantering av plantorna (som är förodlade ca 6-9 veckor) tills det är dags att börja skörda. Jag toppar aldrig plantorna (jag får tillräckligt med mogna tomater ändå) och höjden som anges är från tjuvade plantor som har fått växa fritt på höjden. Längden på bladen är en fingervisning om hur tätt plantorna kan planteras i en rad. Om bladlängden är 30 cm kan du plantera plantorna med ca 30 cm mellanrum, om plantan tjuvas regelbundet. Informationen om längd, smak och antal dagar är enbart för plantor som odlas på friland i frisk bra jord. Om plantan toppas så beter den sig oftast som en Semi/determinate och tomaterna brukar börja mogna något senare än normalt. Istället för att toppa plantan så kan man bara nypa av alla nya blomklasar som bildas, t.ex. från början av augusti, men plantan reglerar för det mesta sin tillväxt ganska bra själv.

Odlar du i växthus blir resultatet helt annorlunda, där får plantan en jämnare dygnstemperatur, mer vatten och näring. En planta som på friland blir 140 cm hög kan i växthus bli över två meter hög osv. Skördetiden blir längre i växthus och plantan hinner producera fler mogna tomater. Ofta med en klar smakförsämring än om plantan hade växt på friland. Stora bifftomatsorter kan få en annan form då dom växer fortare i växthus än utomhus. Färgen på mörka (svarta) tomater blir för det mesta ljusare i växthus än på friland där dom får direkt solljus på sig, och ju mörkare den blir desto bättre blir smaken. Sitter man och solar bakom en glasruta så brukar man inte få så mycket färg. Om du ska odla i växthus, välj gärna sorter som tar mer än 70 dar på sig att börja mogna.

Odlingsresultatet beror helt på vilken odlingsteknik man använder. Informationen om varje planta är hur dom utvecklas på friland hos mig i zon 3.

 

det ca 60 dar

Agata

   
     

Den här sorten är ganska populär bland vissa kommersiella odlare, plantan håller sig låg ca 60 cm och producerar bra med normalstora plattrunda tomater. Sorten är en av dom vanligaste ickehybridsorterna som odlas kommersiellt i Grekland.

 

 

Ind ca 75 - 78 dar

Ailsa Craig

 
     

Det här är en gammal sort från Skottland som påminner lite om den gamla sorten av Dansk Export. Plantan håller sig ganska låg, ca 120 – 140 cm hög, sparsamt med 25 – 29 cm långa och ca 25 cm breda blad. Sorten har ett öppet luftigt växtsätt med en smal stark stam. Medelstora tomater i klasar om 7 – 9 stycken i varje, tomaterna är något tjockskaliga med en god fyllig smak. Friska tomater som eftermognar bra och kan lagras ett tag utan att bli dåliga.

 

 

Ind ca 58 - 60 dar

Alaska

 
     

En tidig lite tanig frisk planta med bra köldtolerans, håller sig ganska låg, ca 140 – 150 cm hög. Tjockskaliga medelstora tomater med fast kött växer i klasar om 7 – 15 st i varje. Bladen ca 30 – 33 cm långa och 22 cm breda sitter lite glest på plantan och ger ett öppet intryck. Plantan växer bra i kallt väder och ger en bra skörd av tomater med en frisk lätt syrlig god smak. Tomaterna har en bra hållbarhet och tål att lagras ett tag utan att bli dåliga.

 

 

det ca 60 - 64 dar

Alba

 
     

Det här är en liten något tanig planta med ganska stora tomater i klasar om 6 – 15 stycken i varje, ca 70 cm hög med 28 cm långa och ca 15 – 20 cm breda blad. Plantan behöver bra stöd från tyngden av tomaterna så dom inte ligger direkt mot marken. Hållbara friska tomater med en fräsch smak och en fin eftersmak som tål lagring ett tag utan att bli dåliga. Namnet kommer förmodligen ifrån att tomaterna under mognaden först blir vita innan dom slutligen får en fin röd färg som fullmogna. Sorten har en bra köldtolerans och sätter bra med frukt i svalt väder.

 

 

Ind ca 75 dar

Alladins Lamp

Frö till ca 15 st plantor

 
     
Håller sig låg ca 120 cm, glesa blad ca 20-25 cm långa. Normalstora päronformade gula köttiga tomater, med lite frön och fast kött. Tomaterna får en gulorange ton när dom är fullmogna, smakar bättre om dom skördas ljusgula. Många dubbla tomater. Mycket frisk planta med tanig stark stam. Saftigt nästan skinande gult kött med en mild fyllig smak. Gult gelé runt fröna, och pressar du tomaterna ser juicen ut som apelsinjuice. Slutsåld
 

 

Ind 75-80 dar

Amish Paste Heirloom

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Det här är en gammal tomatsort som har odlats under lång tid av Amish folket från Wisconsin. Plantan har en stark stam och blir över 2 ½ meter hög med ca 40 – 45 cm långa blad som sitter lite glest på plantan. Avlånga hjärt/plommonformade nästan frölösa köttiga tomater i långa klasar, en del växer gärna vidare (toppa). Saftig mycket god frisk smak med lite syra, ovanligt söt för en pasta tomat. Goda att äta färska och kokar snabbt ihop till en god fyllig tomatsås. Den här sorten har blivit mångas favorit för att det är lätt att göra goda pastasåser och ketchup av tomaterna. Plantan behöver bra med kompost i jorden för att utvecklas bra, den kan även behöva hjälp med pollineringen om den står lite vindskyddat. Ett bra sätt att pollinera tomaterna är med hjälp av en el-tandborste, lyft den blommande tomatklasen lätt med baksidan av el-tandborsten, gör det lite då och då under blomningen så blir pollineringen bra. Ta gärna av själva borsten så den inte råkar skada någon blomma eller kart på klasen.

 

 

Ind ca 70-74 dar

Amish Salad

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Fasta små goda tomater med en frisk god smak, korta avlånga klasar med ca 6 - 8 stycken ovala cherrytomater i varje. Plantan är lite tanig med 20 – 25 cm långa och ca 16 – 18 cm breda blad. En bra sort för sallad, fina tomater som nästan blir genomskinliga när dom är fullmogna. Lite frö kvar

 

 

Ind ca 80-85 dar

Ananas

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En planta som håller sig ganska låg, ca 140 cm hög med mycket stark stadig stam, ca 32 cm långa och 30 cm breda täta blad. Stora långa klasar nedtill på stammen med 12 – 17 st tomater i varje, högre upp på plantan sitter klasarna nära stammen med 3 – 6 st i varje, en del klasar växer vidare (toppa). Stora mycket fina tomater som är en fest för ögat, ljusgula med ljusröda stripor, melerat gult kött med röda inslag, mitten är ofta fint rosaröd. Tomaterna är köttiga nästan rakt igenom med lite frö, en del nästan frölösa. Med lite fantasi så ser köttet faktiskt nästan ut att kunna vara ananas, så namnet är ganska passande. Tomaterna har en mild fyllig god smak med lite syra och en doft som är något sötaktig ( fruktig säger en del). Börja skörda när tomaterna börjar få lite röda inslag, då är köttet något krispigt och gott att äta, fullmogen är köttet mjukare med en lite mjölig konsistens. Det här är nog inte den första plantan man väljer för frilandsodling, men tror man på en lång och frostfri höst är den väl värd att prova. En perfekt sort att servera i skivor med lite havssalt och en fruktig olivolja. Slutsåld

 

 

Ind ca 72-76 dar

Andine Cornue

Frö till ca 15 st plantor  
     

En planta från hög höjd i Anderna som växer hur bra som helst, den verkar i det närmaste helt opåverkad av kallt och dåligt väder. Plantan är mycket köldtålig men inte så tidig. Otroligt stora täckande blad som kan bli upp till 70 cm långa, dom flesta är mellan 50 – 60 cm långa och 50 – 60 cm breda. En frisk ca 2 meter hög planta med stadig och mycket stark stam, bladen täcker plantan väl och kan behövas glesas ur nedifrån någon gång i början av augusti. Stora blockiga tomater med spets som är ganska lik paprika, i klasar om ca 6 – 9 st i varje, en del dubbla tomater förekommer högre upp på plantan. Plantan ger en stor skörd av mycket goda orangeröda saftiga nästan frölösa tomater, köttiga rakt igenom med en balanserad frisk smak med bra sötma. En bra sort för färskkonsumtion och till pastasås. Odla helst den här sorten i enkelrader med ca 50 cm mellan plantorna, bind upp ordentligt mot en stark pinne som är över 2 meter hög. Slösa med kompost i jorden och ge en bra grundgödsling så kommer plantorna att trivas bra. Namnet kommer troligen från att en del tomater blir långsmala, ca 17 – 18 cm långa och liknar ett horn. Tomaterna är mycket fasta och tål att lagras en tid utan att bli dåliga. Favorit

 

 

Ind ca 74 dar

Angara

 
     

Det här är en Sibirisk pastasort från Irkutsk som växer bra i svalt väder. Plantan håller sig ganska låg, ca 140 cm hög. Stammen är något tanig men stark och seg, 30 cm långa och ca 20 – 23 cm glesa blad som täcker dåligt. Ovala till bananformade tomater i klasar om 8 – 16 stycken i varje, tunnväggiga pastatomater med en mild smak. Sorten har förmodligen fått sitt namn efter floden Angara som flyter genom Irkutsk ut i Lake Baikal.

 

 

Ind ca 65-68 dar

Angora cherry

 
     
En fin ca 180 cm hög planta, tanig stam. Normalbladig, inte silver/grå luden som Angora Supersweet. Glesa smala blad ca 20 cm långa. Många klasar med ca 30 st små goda tomater i varje, saftig söt frisk smak. Omogna tomater ser ut som små gröna krusbär.
 

 

Ind 72-74 dar

Angora Supersweet

 
     

En annorlunda ca 2 meter hög robust planta med en kraftig stark stam som är helt silver/grå luden, kraftiga ca 35 cm långa ludna blad. Plantan är mycket frisk och produktiv, små håriga saftiga och söta tomater i långa klasar om ca 15 st i varje, en del dubbla klasar högre upp på plantan med ca 40 st goda tomater i varje. Klarar kyla bra, klarade första riktiga frostnatten utan större problem när alla andra tomatplantor dog (omogna tomater klarade sig inte). Det här är en mycket dekorativ tomatplanta, odla gärna någon planta som solitär på en vindskyddad plats. Sorten är ganska ny och verkar inte vara 100 % stabil, enstaka plantor kan få vanliga blad men dom är lätta att sortera bort redan när plantan är mycket liten.
Slutsåld

 

 

Ind 82-85 dar

Aunt Ruby's German Green

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Det här är en gammal Tysk ganska högväxande sort med medelstora till stora gröna bifftomater i klasar om 5 – 6 stycken i varje. Ruby Arnold från Greenville i Tennesse odlade den här sorten (som hennes farfar tagit med sig från Tyskland) tills hon blev 92 år. Tomaterna håller sig gröna hela tiden, som riktigt fullmogna så blir dom något ljusare, lite limefärgade. Större delen av tomaten består av rent fast kött med små frökammare som är fyllda med ljusgrön gelé och små frön, en del tomater är köttiga helt igenom. Tomaterna har en mycket bra ätkvalitet med en god annorlunda egen smak.Slutsåld

 

 

semi/det 75-80 dar

Banana Legs

 
     
Högproduktiv ca 80-90 cm hög buskig planta. Gula mycket köttiga tomater i stora klasar om 10-20 st i varje, mild smak. Smakar bättre om dom får växa lite torrt. Fasta tomater som ger en fin färgklick i sallader. Perfekt sort att göra gul ketchup av. Banana Legs förväxlas ofta med Roman Candle som är ljusgul och andra Banana Legs korsningar.
 

 

Ind ca 72 - 74 dar

Besser

   
     

Den här gamla Tyska sorten från slutet av 1800 talet är ett bra exempel på en lyckad korsning som står sig än i dag. Plantan blir ca 170 – 180 cm hög med en smal stark stam, 27 – 30 cm långa och ca 26 cm breda blad, den tar inte så mycket plats och kan odlas ganska nära varandra. Det här kan vara ett bra val att odla mot en vägg, på uteplatsen t.ex. Långa smala klasar med ca 15 – 16 cocktailtomater i varje, tomaterna har en god lite krispig konsistens och en mycket god smak med en bra fyllighet som stannar i munnen ett bra tag.Slutsåld

 

 

det 52-55 dar

Betta

 
     
Låg planta som ser ut som en mindre version av Sibiria, ca 50-55 cm hög. Korta blad 12-15 cm långa som sitter lite glest. Medelstora tomater med bra smak. Plantan grenar sig dåligt i full sol och växer bättre om den är lätt skuggad när solen står som högst. Rysk sort.
 

 

Ind ca 68-70 dar

Beduin

 
     
En frisk potatisbladig Rysk sort som håller sig låg, ca 160 cm hög. Glesa 22-30 cm långa blad som täcker dåligt. Tanig planta som behöver bra stöd för tyngden av tomaterna. Bra avkastning med päronformade mycket saftiga tomater i klasar om 5-6 st, en del dubbla tomater längre upp på plantan, fast kött med mild smak. Brunröda till purpurfärgade tomater med mörkgröna skuldror. Tomaterna ser ut som röda Anjou päron.
 

 

det ca 56 dar

Betalux

Frö till ca 15 st plantor  
     

En Polsk tomat med bra naturlig resistens mot sjukdomar, rekommenderas av Polish Research Centre for Cultivar Testing som standardtomat, bra sort för fältodling. Tidig potatisbladig låg mycket produktiv sort, medelstora till stora fasta plattrunda röda goda tomater. Köttiga, bra genomfärgade tomater med bra tomatsmak. Sorten går bra att odla i kruka på balkong/altan och behöver oftast bara en stödpinne.

 

 

det 60-64 dar

Bison Heirloom rare

 
     

Tidig högavkastande sort som blev mycket populär när den introducerades 1937. En låg ca 80 cm hög buskig planta. Goda medelstora köttiga tomater i stora klasar om 12-15 st, korta blad ca 15-20 cm långa som täcker dåligt. En bra allround tomat som är perfekt för Svenska förhållanden.

 

 

Semi/det 65 dar

Bistro

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Det här är en lite nyare sort som är framtagen främst för odling i kruka på altan/balkong. Sorten är frisk och håller sig ganska låg om den odlas som busktomat, ca 80 – 100 cm. Odlas den med en stam så blir den ca 120 – 140 cm hög. Tomaterna växer i klasar om 8 – 18 stycken i varje. Bra fruktsättning i svalt väder, dom plantorna som jag hade på balkongen gav frukt till första veckan i november. Mycket goda tomater med en stark tomatsmak, tomaterna har lite frön och är ovanligt köttiga för den här typen av tomater. Odla helst den här sorten med en stam om du har den i växthus. Friska tomater som tål att lagras ett tag utan att bli dåliga.Slutsåld

 

 

Ind 67-70 dar

Black Altai rare

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En låg lite tanig planta med stark stadig stam, ca 140 cm hög. Medelstora köttiga bifftomater med lite frön, i klasar om ca 5 – 6 st i varje, tunnskaliga tomater som spricker lätt vid ojämn vattning men sorten är frisk och tomaterna läker ganska snabbt. Goda saftiga något plattrunda tomater med bra sötma, börja skörda när nacken fortfarande är mörkgrön för bästa smak. Sorten behöver bra jord för att utvecklas bra, kan ge en dålig skörd om den inte trivs. En ovanlig sort från Altai bergen i Sibirien med mörkröda tomater som vid mognad får en mörk orange ton och svartgröna skuldror.

 

 

Ind ca 68-72dar

Black Cherry

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Svarta tomater i alla former blir mer och mer populära och här är en ny Cherrytomat från USA. En kraftigväxande planta som kan bli över 2 meter hög. Bra skörd av små purpurröda tomater, fullmogna får dom en lätt svart ton. Tomaterna påminner lite om dom stora svarta tomaterna i smak och har en frisk fyllig god smak. Slutsåld

 

 

Ind 75 - 78 dar

Black from Tula

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En låg kompakt planta som sätter bra med frukt i svalt väder. Plantan har ett ganska kompakt växtsätt med en kraftig 100 – 120 cm hög stam, 27 – 34 cm långa och 30 – 34 breda blad som sitter ganska tätt. Sätter första klasen i toppen av plantan och vill sen växa vidare med 2 toppar, spara den kraftigaste för vidare odling, stor förstaklase med upp till ca 20 stycken tomater i varje, ca 12 stycken högre upp på plantan. Medelstora köttiga bifftomater med bra smak. Slutsåld

 

 

Ind ca 70-74 dar

Black Ethiopian

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En produktiv frisk planta som har en stark stadig stam, ca 160 – 170 cm hög, kraftiga 35 cm långa och 32 – 35 cm breda blad. Tomater i långa klasar om 7 – 12 st i varje, en del klasar har ofta ett blad längst ut på klasen. Tomaterna är lite olika i storlek, från små ovala som påminner lite om Black Plum i formen, till stora nästan runda tomater och några enstaka stora plattrunda flerrummare. Plantan är tung av tomater och behöver en redig pinne som stöd för att inte braka omkull av vikten från tomaterna. Det är nästan så man inte vågar skära i den här tomaten, som fullmogen blir gelén runt fröna blodrött och det ser nästan ut som den blöder. En mycket saftig tomat, fräsch lite egen smak med en lätt fyllighet som kommer fram i munnen efter en stund. Börja skörda tomaterna när nacken ännu är mörkgrön för bästa smak. Den här sorten lär ursprungligen komma från Ukraina.

 

 

Ind 69-75 dar

Black Krim

Frö till ca 15 st plantor  
     
En gammal Rysk sort från Krim i Svarta Havet, ca 175-180 cm hög. Kraftiga 20-25 cm långa blad som täcker bra, stark stam. Många olika former av tomater på samma planta. Från stora saftiga biffstek (dubbla blommor i början), sen stora släta något plattrunda tomater, en del något ribbade. Tomaterna längre upp på plantan som får mycket sol på sig blir mörkare med grön nacke, annars ingen direkt grön nacke. En del blomklasar växer gärna vidare (toppa). Plantorna behöver varmt väder med mycket sol för att bli riktigt mörka i färgen, god något rökig smak med bra sötma. Köttiga tomater med lite frön. Många tror att den här sorten inte går att odla på friland eftersom den kommer från varmare breddgrader, men som många andra ryska sorter acklimatiserar den sig bra till olika klimat. Problemet är oftast vart fröna är köpta, det kan skilja nästan 14 dagar till mognad.
 

 

Ind 74-76 dar

Black Potatoleaf rare

Frö till ca 15 st plantor

 
     
Det här är en ovanlig potatisbladig selektion av Black Krim. Fröna till den här sorten är från början insamlade ifrån ett fält med Black Krim där några potatisbladiga plantor spontant kom upp ibland dom normalbladiga. Mycket friska plantor med helt felfria tomater, starka stammar ca 160 – 170 cm höga, stora 33 cm långa blad. Stora köttiga bifftomater med lite frön, tomaterna är något plattrunda till lite ovala, mörkt röda tomater med svart inslag och grön till brunröd nacke. Fina tomater med en mild fyllig god smak.
 

 

Ind ca 70-74 dar

Black Pear

Frö till ca 15 st plantor  
     

En ganska låg lite tanig potatisbladig planta med medelstora päronformade tomater i klasar om ca 9 – 14 st i varje. Tomaterna är ganska jämnstora och ser nästan ut som brunsvarta gråpäron. Köttiga tomater med en god fyllig smak, brunrött kött med grönt och blodrött gelé runt fröna, hållbara tomater som är lätta att torka.Slutsåld

 

 

Ind 75-78 dar

Black Plum

 
     
Stor planta över 2 m hög. Vältäckande blad ca35 cm långa, tjock stadig stam. Tomater i klasar om 7-11 st, rundovala, ofta med ett extrablad längst ut på klasen. En del klasar växer vidare (toppa). Högproduktiv mycket frisk planta, inte en enda fläck på plantan. Köttiga plommon formade tomater, tjockskaliga (pastatomat typ), mild god smak, mörk rödbrun innerfärg. Det finns ett tiotal tomatsorter som går under namnet Black Plum, det här är en rysk sort som är en av dom bättre Black Plum sorterna.
 

 

Ind 68-72 dar

Black Russian Heirloom

Frö till ca 15 st plantor  
     
En gammal Rysk sort, ca 180-190 cm hög. Tomater i klasar om 5-6 st, glesa blad ca 35 cm långa. Bra skörd av stora till medelstora köttiga tomater med lite frön och brunrött kött. Saftiga med en lite rökig nästan salt smak, god välbalanserad smak. En av dom bättre.
 

 

Ind 70-72 dar

Black Prince

Frö till ca 15 st plantor  
     
Stor ca 180 cm hög planta från Irkutsk i Sibirien. Runda till ovala mörka tomater med mörkgrön nacke, smala glesa 25-30cm långa blad blad som täcker dåligt. Ger en bra skörd av många medelstora goda tomater i klasar om ca 5-6 st i varje. Saftig söt god smak med en bra eftersmak, plantorna behöver bra stöd av 2 meters starka pinnar.
 

 

Ind ca 76 - 80 dar

Black Tom

Frö till ca 15 st plantor  
     

En låg planta med en tjock kraftig stam, ca 140 – 150 cm hög. Blad 25 – 29 cm långa. Tomater i klasar om 6 – 12 st, många klasar växer vidare (toppa). Tomaterna är stora och biffiga till något mindre slätare tomater med navel. Röda något sotsvarta med mörkgrön nacke, dom större tomaterna ser nästan lite smutsiga ut. Frisk god något fyllig smak, saftig lite krämig konsistens som fullmogen. Låt inte dom större dubbla tomaterna sitta kvar på plantan för länge, dom blir dåliga ganska fort. Tjuva plantan ordentligt, den vill gärna växa med flera stammar efter första blomman.

 

 

Ind ca 75 - 80 dar

Black Zebra

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En ny annorlunda mycket fin tomatsort. Först ser tomaten ut som Tom Wagners tomat Green Zebra, sen får den en ljus orange färg med gröna ränder. Det ser nästan ut som om den är kamouflagemålad och försöker gömma sig bland bladen. Vid full mognad övergår färgen till en mörkare rödorange färg med en grönbrun teckning. Plantan har en stark stadig stam med långa breda blad, ca 50 cm breda och 40 - 45 cm långa. Normalstora med en del dubbla tomater i klasar om 7 - 11 st. En del klasar växer vidare (toppa) och en del klasar har ett blad längst ut på klasen. Fasta köttiga tomater med en något mörk rödbrun innerfärg. God lite syrlig smak, skördad när den är orange, fullt mogen är den lite mildare med en lätt något rökig smak.

 

 

Ind ca 80-85 dar

Blue Ridge Mountain

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En högväxande potatisbladig planta som inte tar så mycket plats, ca 180 – 220 cm hög med glesa ca 28 – 30 cm långa blad, tomater i klasar om 6 – 12 stycken i varje. Stora rosaröda bifftomater med lite frön, tomaterna är mycket köttiga och har en god något syrlig tomatsmak. Plantan behöver bra med kompost för att utvecklas bra, lite hjälp med pollineringen kan behövas. Den här sorten är ganska sen och odlas bäst i kallväxthus.

 

 

det ca 60-64 dar

Bonita

 
     

En ca 80 cm hög frisk planta, sorten har ett ganska öppet luftigt växtsätt och behöver någon form av stöd, ca 35 cm långa och 30 – 34 cm breda något glesa blad. Avlånga klasar med 7 – 10 stycken små till medelstora tomater i varje. Sorten ger en bra skörd av goda köttiga tomater med en bra tomatsmak. En bra sort som växer bra i svalt och dåligt väder. Slutsåld

 

 

Ind 72-76 dar

Bordo

   
     

Det här är en redig robust planta med en tjock och kraftig stadig stam, ca 150 – 160 cm hög med 37 cm långa kraftiga och 32 – 35 cm breda täta blad. Medelstora fina tomater med toppen något insjunken i starka klasar om 6 st i varje, en del större klasar förekommer. Mörkt brunröda mycket köttiga tomater med grönt gelé runt fröna, först milda i smaken, sen kommer en skarp smak som övergår till en mild fyllig god smak som inte lämnar munnen i första taget.Slutsåld

 

 

Ind ca 78-85 dar

Brandywine (Mrs. Sudduth's strain)

Frö till ca 15 st plantor

 
     
En potatisbladig 170 cm till över 2m hög planta. Brandywine har dålig sjukdomsresistens och plantan drabbas lätt av sjukdomar och skörden är ofta inte så stor, ändå har Brandywine varit populär sedan mitten på 1880 talet. Den här sorten kommer från Ben Quisenberrys samling som fick sorten av Mrs. Sudduth. Mrs. Sudduth´s familj hade odlat den här sorten sedan slutet av 1800 talet. Mrs. Sudduth´s strain har starkare smak med högre syra än andra Brandywine sorter och anses av många som den bästa. Stora goda tomater på upp till 800-900 gram styck, dom flesta runt ca 300 - 400 gram. Köttiga nästan frölösa tomater, god krämig konsistens. Skörda strax efter att tomaterna har fått färg, får dom sitta för länge blir dom ofta vattniga och tappar mycket av sin fina smak.  

 

Ind 75-78 dar

Britains Breakfast

 
     
En unik Engelsk sort från ett litet familjeföretag utanför Preston som har varit verksamma sedan 1860. Låg ca 140 cm hög planta med stark stam, 30-40 cm långa breda blad med bra täckning, mycket frisk planta. Normalstora citronformade goda tomater med hög sötma. Jag låter bara en klase växa fram, tjuvar alla sidoskott och nya blomklasar. Klasen blir stor och spretig och vilar på marken, ca 60-70 st klarröda köttiga tomater av pastatyp på varje klase. Mycket lite stöd behövs (tre tomatklasar fyller en bananlåda). Klasen har många extrablad och blommar och blommar, jag har räknat till över tusen blommor på en klase. Lägg halm eller torrt gräsklipp under klasen så att den inte vilar direkt på marken. Om du struntar i att tjuva plantan så blir det en låg buske med lite tomater som mognar sent.
 

 

Ind ca 62-66 dar

Broad ripple yellow currant

   
     

Tillkomsten av den här sorten har en liten annorlunda historia bakom sig. Tomatplantan hittades i Indiana växande i en spricka i gatan, för att vara mera exakt så hittades den vid 56th och College i Indianapolis, enligt John Hartman som introducerade sorten. Plantan blir ca 170 – 180 cm hög med mycket spenslig stam, glesa 24 – 30 cm långa och ca 20 cm breda blad. Plantan tar inte mycket plats och kan planteras ganska tätt (om den tjuvas ordentligt), det här är en bra sort att odla mot en spaljé. Tomaterna som ser ut som små gula krusbär växer i små korta klasar med 10 st i varje. Varje planta kan producera hundratals små fasta goda tomater. En perfekt sort man kan använda som garnityr till olika maträtter och i sallader. Prova att värma dom snabbt i lite olivolja och strö över ett par nypor havssalt och ät dom varma som dom är, som garnityr till grillat eller till en ljummen matig sallad. Förmodligen hamnar inte så många av dom här tomaterna i köket utan dom försvinner nog lätt in i munnen varje gång man går förbi plantan. I bilden bredvid så är den i jämförelse med en Golden Ponderosa tomat. Slutsåld

 

 

Ind ca 70-72dar

Brown Berry

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Dom senaste årens stora intresse för svarta/bruna tomater är nog orsaken till den här utmärkta rikgivande Cherry/cocktail sorten. Plantan är mycket frisk och har en stadig stam som blir ca 200 cm hög. En bra amatörsort som växer bra utan större tillsyn, sorten är även mycket torktålig. Mörkröda tomater med en brun/mahognyfärgad topp, tomaterna växer i klasar om ca 16 stycken i varje, en del dubbla klasar förekommer med ca 28 stycken tomater i varje. Tomaterna är saftiga och goda med en mycket bra balanserad tomatsmak.

 

 

det 52-56 dar

Bush Early Girl

 
     

När Early Girl (storasyster till den här sorten) introducerades så blev det en våldsam succé, en produktiv tidig sort med stora goda tomater och en mycket bra sjukdomsresistens. Många fröfirmor försökte kopiera sorten så dom skulle kunna erbjuda sina kunder en liknande sort, Bush Early Girl är den mest lyckade av dom. En låg kraftig ca 75 cm hög busktomat med 28 – 32 cm långa något glesa blad. En mycket frisk planta med bra köldtolerans, normalstora till stora fasta tomater i klasar om 5 – 6 st i varje med en bra tomatsmak.Slutsåld

 

 

Ind ca 74 dar

Casaque Rouge

Frö till ca 15 st plantor  
     

En fransk potatisbladig sort med ett lite annorlunda namn, översatt blir det röd klänning. Normalstora köttiga tomater i klasar om 4-6 stycken i varje, tomaterna har en bra balans mellan sötma och syra. En lättodlad anspråkslös sort, ca 180 cm hög.

 

 

Ind 78-85 dar

Caspian Pink

Frö till ca 15 st plantor

 
     
Håller sig låg ca 130-140 cm, 25-30 cm glesa blad, stark stam (i växthus ca 2m, blad 30-37cm). Bifftomater i stora klasar med perfekt färg och form. Ljust rosa kött, nästan frölösa köttiga tomater. Perfekt tomatsmak, mild fyllig välbalanserad mycket god smak som sitter kvar länge i munnen. Krämig konsistens med perfekt tuggmotstånd, frisk planta inte ett märke på tomaterna. Caspian Pink räknas av många som den godaste tomaten och har petat ner Brandywine från tronen i många smaktester. En favorit av högsta kvalitet. Caspian Pink är provodlad flera år i Nordamerika och anpassar sig bra till klimatet.
 

 

Ind 72-80 dar

Cherokee Purple Heirloom

Frö till ca 15 st plantor  
     

En gammal Cherokee Indian sort som har odlats i Tennessee sedan 1890 av J.D. Green of Serviervilles familj, som fick sorten av lokala Cherokee Indianer. Håller sig låg ca 140 cm. Stora bifftomater med brungrön nacke och purpurfärgad topp, korta glesa blad ca 20-25 cm. Tunnskaliga köttiga tomater med mörkt rött kött. Otroligt saftiga med en mycket bra smak. Första blomman på en del plantor är i storlek som en krona och ger mycket stora oformliga tomater. Cherokee Purple är min absoluta favorit tomat.

 

 

Ind 74-76 dar

Cherokee Purple PL

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Det här är en potatisbladig variant av Cherokee Purple, Den här sorten påminner mycket om den vanliga sorten av Cherokee Purple. Tomaterna är något mindre med fastare kött annars så är den som den vanliga sorten.

 

 

 

 

Ind 72 -74 dar

Cherni Princ

Frö till ca 15 st plantor  
     

Det här är den Ryska kommersiella formen av Black Prince som från början blev insamlad från en lokal odlare i Irkutsk. Det är ingen större skillnad mot originalet, plantan blir ca 180 cm hög och växer bra i svalt väder. Tomaterna växer i klasar om 7 stycken i varje, en del dubbelklasar förekommer, lite blandade storlekar på tomaterna som har en frisk lätt fyllig smak som sitter kvar i munnen. En lättodlad frisk planta som inte behöver mycket skötsel för att ge en bra skörd.

 

 

Ind

Chris Ukranian

Frö till ca 15 st plantor

 
     
 

 

 

 

Ind ca 65 dar

Cuatomate

 
     

Den här sorten är insamlad från ett vilt bestånd i Oaxaca (Mexico). En vild sort med mycket små tomater i klasar om 10 – 12 stycken i varje, sorten har en bra köldtolerans och sätter bra med frukt i svalt väder. Plantan håller sig ganska låg på friland ca 150 cm hög med 20 – 25 cm långa och ca 14 – 16 cm breda blad. Tomaterna har en fin fyllig smak med lite sötma som sitter kvar länge i munnen. Tomaterna smakar bäst när dom börjar få en lätt orange ton, får dom sitta kvar för länge på plantan så blir dom lätt lite beska.

 

 

Ind ca 72 dar

Cuor di bue

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En gammal bra sort som har odlats länge i Italien och omkring medelhavet. Köttiga stora hjärtformade tomater med bra smak.

 

 

 

 

Ind ca 74-76 dar

Da Chilo (Heirloom )

Frö till ca 15 plants

 
     
 

 

 

Ind ca 70 dar

Dansk Export (Bonner Beste)

 
     

En frisk ca 170 cm hög planta med en lite tanig stam, 25-27 cm långa blad, sorten ger en bra skörd av goda tomater i klasar om ca 7-10 stycken i varje. Plantan behöver bra stöd för tyngden av tomaterna. En bra allround sort för matlagning, sallad, pastasås, mm. Dansk Export brukar finnas att köpa som planta i dom flesta trädgårds butiker som säljer plantor. Jag har odlat Dansk Export (Bonner Beste) flera år på friland och tomaterna börjar mogna ca 5 dagar tidigare än plantorna från trädgårdsbutiken. Det här är den gamla sorten av Dansk Export med en bättre smak än den nyare sorten från slutet av femtiotalet som förmodligen är den som säljs idag som Dansk Export, (ev bonner beste 1212). Dansk Export har odlats i Sverige sen 1916 (ev tidigare) och idag kan den här sorten vara svår att få tag i.

 

 

Ind ca 72-75 dar

De Barao

 
     
Stor hög planta 2.5 m, mycket stadig tjock stam, 35 cm långa och 30 cm breda vältäckande blad. Medelstora lite blockiga plommonformade jämnstora tomater i långa klasar om 8-10 st, en del klasar växer vidare (toppa). Köttiga med bra smak, pastatyp, eftermognar bra. Högproduktiv mycket frisk planta från Irkutsk i Sibirien.
 

 

Ind

Debarao Black

 
     

En stadig högväxande planta med en kraftig stark stam som blir över 2 meter hög. Långa breda blad som täcker bra, ca 42 cm långa. Köttiga och saftiga ovala tomater med en mild fyllig god smak som växer i långa klasar, ca 8 – 10 st i varje. Tomaterna har en fin rödsvart färg med svartgröna skuldror och brunrött saftigt kött. Tomaterna är lite tjockskaliga och har en bra hållbarhet. En bra allroundtomat, till mörk pastasås, i sallader eller i skivor på mackan mm. Börja skörda tomaterna när nacken ännu är grön för bästa smak, till sås är det bättre att låta tomaterna bli helt fullmogna. Sorten sägs härstamma från Moldavien (Moldova).

 

 

Ind ca 75 dar

Dikaja Rosa ( vildros)

 
     

En produktiv högväxande planta som blir över två meter hög. Bladen är något glesa, ca 30 – 35 cm långa och ca 30 cm breda. Plantan producerar massor med stora fina rosafärgade bifftomater i långa klasar om ca 11 – 18 i varje. Tomaterna är mycket köttiga med en något mjölig konsistens. Mild god smak, perfekt sort att skiva. En del av tomaterna sitter fast mycket hårt i blomfästet och bör klippas loss så inte tomaten går sönder. Stammen är stark men behöver ett bra stöd av en kraftig pinne så den inte brakar ihop av tyngden från tomaterna. Plantan tar inte stor plats och växer bra i dåligt väder.Slutsåld

 

 

det ca 62 dar

Dubrava

Frö till ca 15 st plantor

 
     
En annorlunda låg Rysk busktomat. Medelstora fasta ljusoranga något trekantiga tomater. Köttiga flerrummare, lite som en minibifftomat med en stark syrlig frisk god smak, smakar nästan citron. Frisk sort men en egen smak.
 

 

det ca 62 - 64 dar

Early Annie Heirloom

   
     

En tidig gammal sort som växer bra i svalt väder. En kraftig planta ca 75 – 80 cm hög med stora ca 20 – 28 cm långa blad som sitter glest på stammarna. Många olika former av tomater på samma planta, från normalstora nästan runda tomater till något plattrunda medelstora bifftomater. En del tomater sitter hårt i fästet och bör klippas loss. Köttiga och saftiga tomater i klasar om 5 – 12 st i varje. God mild frisk smak, något syrlig med bra fyllighet.

 

 

Ind 85 - 88 dar

Elbe

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Det här är en gammal tysk potatisbladig sort som har odlats sedan 1889. Plantan blir ca 160 – 170 cm hög med en tjock kraftig stam, ca 30 – 35 cm långa och 35 cm stora breda potatisblad. En frisk sort med stora gula bifftomater i klasar om 5 –14 st i varje, mycket köttiga och fint genomfärgade tomater med lite frö, helt fullmogna så övergår färgen till ljusorange. Tomaterna har en god lite egen smak med bra sötma. Sorten är döpt efter floden Elbe i Tyskland där den förmodas komma ifrån. Den här sorten är ganska sen, börja förodla den ca 2 veckor tidigare än andra sorter.

 

 

det ca 80 dar

Elberta Girl

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Här är en av Tom Wagners fina tomatsorter, en 60 – 80 cm hög busktomat med 18 – 27 cm långa ludna blad som är något silverfärgade. Runda till ovala köttiga tomater i klasar om ca 4 – 5 st i varje. Mycket fina lätt ludna och randiga tomater, det är nästan så man inte vill skära i dom. Fint genomfärgat kött som påminner lite om vattenmelon när tomaten är fullmogen, god något krämig konsistens på köttet. Sorten är framtagen för klimatet i Bakersfield och är lite sen, här i Sverige odlas den kanske bäst i kallväxthus om man vill ha en bra skörd. Slutsåld

 

 

Ind 68-72 dar

Eva Purple Ball

   
     

Det här är en frisk gammal sort från Schwarzwald som har odlats sedan slutet av 1800 talet, ca 150 – 160 cm hög stark stam, 38 – 45 cm långa och ca 40 cm breda täckande blad. En produktiv planta med stora runda rosaröda tomater som fullmogna blir lätt purpurfärgade, växer i klasar om 6 – 7 st i varje. Mycket saftiga goda tomater med en frisk lätt fyllig smak som ligger kvar länge i munnen. En bra sort att ha till sallad, skiva till mackan mm, och för den som tycker om tomatjuice så är det bara att låta tomaterna bli lite övermogna då blir dom mycket saftiga.

 

 

semi/det ca 65 dar

Faworyt

Frö till ca 15 st plantor  
     

En fin medeltidig Polsk sort och som namnet antyder en favorit för många odlare. En ganska kompakt planta för att vara en bifftomat, något plattrunda tomater med lite räfflor. Goda tunnskaliga köttiga tomater, ca 300-400 gram med en ljus hallonfärg på skal och fruktkött, tomaterna innehåller lite frön, bra sort för t. ex en mozzarellasallad. Plantan blir tung av tomater och behöver bra stöd av flera pinnar runt plantan, odlar du i växthus, tjuva plantan och släpp upp 2-3 av dom kraftigaste stammarna, tomaterna blir något större, ca 500 gram.

 

 

det ca 76 dar

Floradade

Frö till ca 15 st plantor  
     

Det här är en mycket sjukdomsresistent sort utvecklad på 70 talet av University of Florida för varma och fuktiga klimat. Stora köttiga goda tomater, bra kvalitet där utvecklaren inte bara har jobbat med sjukdomsresistensen utan även tänkt på bra smak, kanske därför sorten fortfarande är mycket populär bland odlare i varma fuktiga klimat där det är svårt att odla många sorter. Sorten är en ganska storvuxen busktomat och odlas ofta i bur, 4-6 pinnar runt plantan + ett stormaskigt hönsnät som stöd runt om. Klotformiga tomater med lite bucklor runt nacken, en del gröna nackar kan förekomma. Sorten är framtagen för varmt klimat med lång säsong och är lite sen, bra sort för växthus.

 

 

Ind ca 68-72 dar

Fruhe Liebe

   
     

En låg potatisbladig planta som växer bra i svalt och dåligt väder, stammen är lite spenslig men stark, ca 100 – 120 cm hög. Glesa 25 – 28 cm långa blad. Tomaterna växer i långa klasar om ca 12 st i varje. Bra skörd av små till medelstora goda tomater som i storlek är något större än cocktailtomater. Tomaterna har en något annorlunda smak, en intensiv stark god smak som försvinner ganska snabbt ur munnen, sen står man där och undrar vad som hände och tar en till. Det här är en sort man gärna blandar ner i en matig sallad eller bara äter som den är.

 

 

Ind ca 74-80 dar

German Red Strawberry

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En gammal sort från Schwarzwald som ger en ovanligt hög skörd för den här typen av tomater. Många olika former och storlekar på tomaterna, men dom flesta är hjärt och jordgubbsformade, riktigt fullmogna får tomaterna en fin mörk röd jordgubbsfärg, men då är dom nästan för övermogna och inte goda att äta. Mycket köttiga tomater med lite frö i starka taniga klasar om 12 - 18 st i varje, tomaterna sitter fast hårt i blomfästet och bör klippas loss. En bra mat/pasta sort som är bäst för färskkonsumtion och tål inte att lagras speciellt länge innan dom blir dåliga. Mild smak med en lätt fyllighet som ligger och lurar lite i bakgrunden, smaken kommer fram bäst som kokt.

 

 

Ind ca 65dar

German Roper

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Det här är en frisk fin planta som producerar bra med små tomater i avlånga klasar ca 15 – 30 stycken i varje. Plantan är lite tanig men växer bra med en mycket stark stam ca 170 – 180 cm hög, ca 35 cm långa och 30 – 32 cm breda blad. Goda tomater med en frisk något fyllig smak.

 

 

Semi/det ca 78-80 dar

GL-18 Heirloom Rare

 
     
Låg kraftig frisk planta med stark stam. Ljusröda normalstora köttiga tomater (trerummare) i klasar om 7-9 st. Mycket frisk god tomatsmak, hög avkastning, eftermognar bra. En selektion av den här sorten säljs i USA som Glick's Pride. Den här sorten höll på att gå förlorad för alltid. Några släktingar till en gammal Mennonit farmare (som var fröodlare på 30-40 talet) hittade ca 40 000 frön på hans vind som legat där i över 40 år. Dom planterade fröna och fick fram två bra plantor som dom senare delade med sig frön av.  

 

Semi/det ca 52 - 55 dar

Glacier

 
     

En tidig frisk potatisbladig sort som är köldtålig, sätter bra med frukt i dåligt och svalt väder. Låg lite tanig planta ca 100 - 120 cm hög med mycket glesa blad, ca 32 - 37 cm långa. En produktiv sort med medelstora tomater i stora klasar om ca 17 - 40 st i varje. Plantan behöver en kraftig pinne som stöd för tyngden av tomaterna. Lite tjockskaliga köttiga tomater som tål att lagras ett tag utan att bli dåliga. Fast kött med en fyllig mycket god tomatsmak som stannar kvar länge i munnen. Det är lite svårt att beskriva smaken på den här sorten men smakar man på en tomat så är det svårt att inte ta en till. Köldtålig, sätter bra med frukt i dåligt väder Slutsåld

 

 

Semi/det 64-68 dar

Glasnost

 
     
Glasnost

Det här kan vara en bra sort för den som är lite slarvig med att tjuva tomatplantan. Sorten kan odlas som en stor busktomat eller tjuvad med en stam. Odlas den tjuvad så sätter plantan 5 stycken klasar med tomater och slutar sen att växa och blir ca 80 – 100 cm hög. En produktiv planta med en kort mycket kraftig robust stam, 35 – 38 cm långa och 38 cm breda täta blad. Små till stora mycket köttiga tomater, en del är något ribbade. När tomaterna börjar mogna blir dom först gula sen som ätmogna får dom en ljus röd färg med en orange ton och ljust rosafärgat kött. Plantan är mycket frisk och tomaterna har en mycket bra smak. En Sibirisk sort som växer hur bra som helst på friland.

 

 

Ind ca 60 - 62 dar

Gold Currant

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Den här friska och köldtåliga sorten är av arten Lycopersicon pimpinellifolium, den kallas oftast för currant tomat. Plantan har ett öppet växtsätt med en stark ca 180 – 200 cm hög smal stam, 30 – 33 cm långa och 26 – 29 cm breda glesa blad. Små guldgula tomater i smala klasar om 9 – 10 stycken i varje, en del dubbelklasar förekommer. Plantan har ett lite spretigt växtsätt och många klasar vill växa vidare, toppa. Tomaterna har en frisk god nästan lite fruktig smak med lite sötma.

 

 

semi/det ca 55 dar

Gold Nugget

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En tidig högavkastande låg buskig planta. Massor med små lite ovala guldgula tomater i stora klasar. Tunnskaliga nästan frölösa goda tomater med hög sötma. En av Dr. James Baggetts goda tomater, utvecklad på OSU, Dept. of Horticulture. En Yellow Plum korsning, introducerad 1983.

 

 

Semi/ind 70-74 dar

Golden Ponderosa Heirloom Rare

Frö till ca 15 st plantor  
     

En låg ofta lite tanig planta men med en stark och stadig stam, ca 100 – 140 cm hög, 32 cm långa och ca 28 cm breda blad som är något glesa. Plantan växer bra i svalt väder och ger en bra skörd av stora mycket köttiga nästan frölösa guldgula bifftomater. Tomaterna har en lite annorlunda smak med bra sötma, smaken är frisk och fräsch med en mild god fyllighet. Skörda tomaterna när dom fortfarande är ljusgula för bästa smak. En del tomater kan bli riktigt stora på över 1 kilo om klasarna glesas ur lite, men dom flesta väger runt 350 – 400 gram styck. Sorten introducerades 1914 av Peter Hendersson. Favorit. Sorten har acklimatiserats sig mycket bra genom åren och börjar mogna ca 1 vecka tidigare än andra motsvarande sorter. Den kan ibland råka ut för sen bladmögel på hösten precis som många andra sorter, men det påverkar inte tomaterna något, dom är helt felfria och friska. Det här är en imponerande sort som placerar sig högt i smaktester. Slutsåld

 

 

Ind

God Love

   
     

rosa

 

 

Ind ca 65 dar

Grape

Frö till ca 15 st plantor  
     

Det här är en produktiv och bångstyrig sort som behöver tjuvas ofta. Kraftig stark stam med 30 – 33 cm långa och 25 cm breda något grova blad som sitter lite glest på stammen, bra stöd för dom större klasarna kan behövas så dom inte bryts sönder. Fasta fina glänsande små ovala något blockiga tomater som man skulle kunna ha som dekoration. Tomaterna växer i 25 – 30 cm långa enkla och dubbla klasar med ca 25 – 45 st tomater i varje, högre upp på plantan blir blomklasarna större med över 100 i varje. Plantan är mycket frisk och växer bra i svalt väder. Tjockskaliga tomater som tål att lagras ganska länge utan att bli dåliga, fast fint kött med en frisk något syrlig smak.

 

 

Ind ca 62-65 dar

Grappoli Corbarino

   
     

En äldre Italiensk sort med stora grapetomater i klasar om 7 - 10 i varje, storleken på tomaterna är som små Romatomater med en god lätt fyllig smak. Plantan har en stadig men lite tanig stam, ca 160 - 180 cm hög som behöver ett bra stöd, långa breda något glesa blad, ca 35 cm långa och 28 cm breda. Tomaterna är lagom stora att torka, dela dom på längden och skrapa ur fröna med baksidan på en kaffesked, lägg dom med köttsidan upp på en bricka med smörpapper, torkrolla eller vad du har. Ställ tomaterna lätt blåsigt och i full sol så torkar dom på mindre än en vecka. Ska du torka mycket tomater så är ett gammalt rengjort myggfönster med metallnät helt perfekt. Är det sent på säsongen eller regnigt ute så går det bra att torka tomaterna i värmen ovanför en vedspis, i torkskåp, på brickor i bastun mm. En del gör hemmagjorda minitorkskåp där dom staplar små torkrollor på varandra och kopplar in en hårfön eller små el-fläktar, det fungerar säkert bra men jag har inte provat. Torkning i ugnen blir oftast inte så bra, tomaterna blir lätt sega. Räknar man på kostnaden att ha ugnen på i många timmar så blir det nog billigare att köpa färdigtorkade tomater i affären, som har soltorkats i Italien.

 

 

Ind ca 80 dar

Great White

   
     

En fin sjukdomsfri sort. Stora välformade något plattrunda vita tomater med en liten spets, som fullmogna blir tomaterna lätt ljusgula. Tomaterna har ett fast gott kött med krispigt skal. Smaken är lätt fruktig (en del tycker det påminner lite om ananas) med en lätt syrlig eftersmak som ligger kvar i munnen en stund och retar smaklökarna. Fina felfria tomater som tål att lagras ett tag utan att bli dåliga. En fin sort att ha till en frisk tomatsallad. Skär några tomater i skivor/kuber och lägg i en skål och salta lätt så tomaterna släpper lite vätska. Blanda ihop en finhackad vitlök, ca 1 msk god vinäger, ca ½ dl olivolja, svartpeppar från kvarn, riven basilika och spadet från tomaterna, vispa ihop allt och smaka av med lite citronsaft och slå det över tomaterna. Låt gärna tomatskivorna/kuberna stå och dra några timmar i marinaden för bättre smak.Slutsåld

 

 

det ca 75dar

Green Grape

 
     
En nyare sort från 1986 av Tom Wagner, Tater mater seeds. Sorten har blivit mycket populär bland kockar i USA. För tidigare och större tomater, odla som indeterminate. Låg planta odlad som (busktomat) ca 1m, odlad som indeterminate (tjuvad) ca 140 cm. Otrolig stark stam om plantan tjuvas, plantan behöver nästan inget stöd alls, täckande till glesa 30-35 cm lång blad. Massor med små rundovala tomater i klasar om10-15 st, en del dubbla klasar. Skörda tomaterna när dom börjar få lite gula nackar för bästa smak. Stark god syrlig smak med neongrönt gele runt fröna.
 

 

Ind 74-78 dar

Green Grape org

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Det här är orginalversionen av Green Grape. Sorten är någon dag senare än den kommersiella sorten. Odla den här sorten tjuvad, det är inte så mycket skillnad på den här sorten och buskvarianten, tomaterna är något mindre med bättre smak och dom blir inte lika gula som busksorten.

Slutsåld

 

 

Ind ca 78 - 82 dar

Green Pineapple Heirloom

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En frisk gammal grön tomatsort från Ohio, ca 190 cm hög med en tjock kraftig stam som behöver bra stöd för tyngden av tomater. Stora breda blad som täcker bra, ca 30 – 35 cm långa. Sorten växer utan problem på friland och sätter bra med frukt men kan ta lite tid på sig att mogna om vädret är dåligt. Stora gröna bifftomater i långa starka klasar som gärna växer vidare (toppa). Mycket köttiga tomater med lite frön som vid mognad blir ljust gulgröna med neongrönt gelé runt fröna. En perfekt sort att skära i skivor och lägga på mackan, eller servera som tomatsallad med finskuren (hackad) lök, några droppar citronsaft, salt, nymald svartpeppar och sen ringla över lite pepprig olivolja, eller varför inte göra en god grön tomatsalsa? Fasta tomater som tål att lagras en tid utan att bli dåliga. Mycket goda tomater med en fyllig mjuk smak som fyller hela munnen. Favorit Slutsåld

 

 

Ind ca 67 dar

Gregoris Altai

   
     

Det här är en gammal rysk sort från Altai bergen i Sibirien, medelstora rosaröda biffstekstomater med mycket god smak. Plantan håller sig ganska låg med en stark och stadig stam, ca 110 – 120 cm hög, tomater i klasar om 6 –7 st i varje. En stark fin tomatdoft slår emot en när man skär itu dom här tomaterna, smaken är mjuk och fyllig med en riktigt god tomatsmak.

 

 

Ind ca 80 dar

Grightmires Pride

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En ca 180 – 200 cm hög planta med en något tanig stam som behöver bra stöd, glesa ca 30 – 32 cm långa och 30 – 35 cm breda blad. Tomater i klasar om ca 10 – 12 stycken i varje, sorten kan behöva lite hjälp med pollineringen. Fasta fina tomater som är köttiga rakt igenom med lite frön. Tomaterna har en frisk fin smak, bra sort för färskkonsumtion och matlagning. Funderar du på att göra passata så kan det här vara ett bra val. Lite frö kvar

 

 

Ind 72-75 dar

Grit

 
     
Håller sig låg ca 155-165 cm, blad ca 30 cm långa. Stark stam med många blad som sitter tätare än vanligt. Högavkastande frisk planta, tomater i klasar om ca 10 st, högre upp på plantan dubbelklasar med ca 18 st normalstora tomater i varje. Helt fläckfria köttiga lite mjöliga tomater med mild smak, bra sallads sort. Plantan behöver bra stöd för tyngden av tomaterna. Tål lagring bra utan att bli dåliga. Från forna Öst-Tyskland.
 

 

Ind ca 78-80 dar

Hawaiian Currant

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Det här är en frisk något sen vild sort från Hawaii. Plantan blir ca 160 – 170 cm hög med en tanig stam, ca 27 – 30 långa och ca 14 cm breda blad. Söta goda små tomater i korta taniga klasar med 7 – 9 stycken i varje. Tomaterna är pyttesmå, ungefär i samma storlek som ett svart vinbär.

 

 

Ind ca 68 dar

Hellperle

 
     

Det här är en produktiv Tysk frilandsort som sätter bra med frukt i svalt väder. Plantan håller sig ganska låg ca 140 cm hög, 34 -36 cm långa och 26 cm breda ganska glesa blad. Fasta fina tomater i klasar om 8 – 10 stycken, en del större klasar med ca 16 stycken i varje förekommer. Medelstora till normalstora friska tomater med en mild god smak som tål att lagras ett tag utan att bli dåliga.

 

 

Ind ca 70 dar

Hugo

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Sorten är döpt efter en trädgårdsmästare från Ven i öresund som importerade sorten på 50 talet från Sri Lanka. Sorten odlas numera bara på Ven av några odlare som håller liv i sorten. En fin planta med stora sirliga blad, små ovala gula tomater med bra smak.

 

 

det ca 78 dar

Hungarian Italian Paste

   
     

En låg ca 60 – 70 cm hög busktomat, ca 22 – 28 cm långa och 22 – 25 cm breda blad. Fina felfria tomater som tål att lagras ett tag utan att bli dåliga. Ovala päronformade något glänsande köttiga tomater med en liten spets, många är blockiga nedtill vid blomfästet. Tomaterna växer i stora klasar med upp till 16 st i varje, produktiv. En typisk pasta tomat att göra sås av, fast kött med en lätt syrlighet, mild god smak.

 

 

det ca 62 dar

Hurma

Frö till ca 15 st plantor  
     

Xypma översatt betyder Hurma som kan betyda både dadlar och persimon. Det Ryska namnet betyder sharonfrukt vilket är ett passande namn för den här tomaten.En ganska stor busktomat, upp till ca 100 cm med normalstora guloranga tomater. Tomaterna är väldigt lika en sharonfrukt i färg och form, fasta goda tomater med en söt fruktig smak. En produktiv planta som ger en bra skörd av goda hållbara tomater.
.

 

 

Ind ca 60 dar

IPB

 
     

En tidig frisk potatisbladig planta som håller sig låg och inte tar så mycket plats. Glesa 25 - 27 cm långa blad. Tomaterna växer i långa klasar med ca 10 - 16 st i varje. Små tjockskaliga inte helt släta tomater med en fin klar röd färg. Mild smak, ungefär som tomaterna som finns i affären under vintern. Plantan ser ut som en mindre version av Stupice. Sorten sägs vara insamlad i Chile på hög höjd och senare utvecklad i Norge. I GRIN´s databas kan man läsa att Imun Prior Beta donerades från Norge till fröbanken 1 April 1978. Men redan 25 April 1975 donerades en sort från Bohemia i Tjeckien med namnet Immun Prior Beta II. I början av 90 talet började ett tiotal medlemmar i SSE att erbjuda IPB med namnet Imur Prior Beta. I USA säljs sorten också med namnet Imuna Prior Beta Early Swedish.

 

 

det ca 60 dar

Iris

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En låg ca 50 cm hög planta med en stark tjock stam som behöver minimalt med stöd, en produktiv sort från forna Öst-Tyskland. Större delen av fruktsättningen sker i toppen av plantan ovanför bladen i stora klasar om 10 – 20 stycken i varje, sparsamt med 32 cm långa och 28 cm breda blad. Lättplockade tomater som lossnar lätt när dom är skördemogna. Fina ljusröda blanka tomater, saftiga med en lätt syrlig fyllig god smak. En frisk planta som sätter bra med frukt i kallt väder.

 

 

Ind 64-68 dar

Isis Candy

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Varför den här tomatsorten har fått ändelsen Candy är lätt att förstå när man smakar en av dom här goda tomaterna. Tomaterna växer i smala starka klasar med 6 – 7 stycken i varje. Färgen är först smutsgul senare något orangetonad och helt fullmogen får tomaterna lite röda inslag i toppen. Frisk fyllig god söt smak som fyller munnen, smaken påminner mer om en riktigt söt vindruva än tomat. Prova den här sorten i någon lite syrlig majonnäsblandning eller varför inte i en mimosasallad.

Slutsåld

 

 

det ca 55 dar

Jagodka

   
     

En låg rikgivande busktomat, ca 50 cm hög med lite taniga stammar, 25 cm långa och ca 15 – 17 cm breda blad. Plantan har ett spretigt växtsätt och behöver stöd så inte tomatklasarna ligger direkt på marken. Tomaterna växer i klasar om 5 – 6 stycken i varje, små goda ovala tomater krämig konsistens och en lite egen lätt fyllig smak. Sorten har en bra köldtolerans och sätter bra med frukt i kallt väder. En liten planta som är perfekt för den lilla trädgården.

 

 

Ind ca 78-80 dar

Kardinal

 
     
Håller sig låg ca 150-160 cm, 25-30 cm långa blad. Stora hjärtfomade tomater i starka klasar om 5-10 st i varje. Klen planta som behöver kraftigt stöd med tanke på tyngden av tomaterna. Mycket saftig mild frisk smak, köttiga rakt igenom, dom flesta nästan frölösa.
 

 

det ca 75-78 dar

Kecskemeti 262

 
     
Låg buske ca 90 cm med många 30 cm långa blad. Massor med medelstora runda tomater med fast kött. Saftig lite söt frisk smak. Hållbara friska tomater som tål lagring bra. Ungersk sort.
 

 

det 75-80 dar

Kecskemeti 407

 
     
Låg buskig planta, medelstora tomater med många kammare, några blir lite större och ser ut som minibiffstek tomater. Mycket fast kött med en stark lite syrlig god smak. Ungersk sort.
 

 

det ca 75 dar

Kecskemeti 652

 
     
Liten kompakt planta ca 70cm hög. Blad 20-25 cm långa som täcker bra. Högproduktiv med massor av plommonformade tomater i klasar om 7-8 st. Stark syrlig smak, mycket fast kött, pastatomat. Ungersk sort.

Slutsåld

 

 

Semi/det 76-80 dar

Kecskemeti Jubileum

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Håller sig låg ca 140 cm, Breda glesa 30-35 cm långa blad. Stora köttiga nästan frölösa tomater med mycket fast kött. Tomater i klasar om 6-12 st i varje. Perfekt sort till matlagning med bra smak. Ungersk sort.

 

 

det ca 70-72 dar

Kmicic

Frö till ca 15 st plantor  
     

En Polsk kompakt rikgivande sort av Romatyp, fasta något äggformade tomater. Går bra i sallader men smakar bäst som mattomat, använd i alla rätter där du använder tärnade tomater, fin att konservera eller göra tomatsås av. Sorten har en mycket bra motståndskraft mot sjukdomar.

 

 

det ca 76 dar

Korall

   
     

En låg stadig ca 60 cm hög busktomat med en mycket kraftig mittstam, 30 – 35 cm långa och ca 20 cm breda blad. En kraftig pinne behövs för att stödja upp mittstammen så plantan inte rasar omkull av tyngden från tomaterna. Runda normalstora tomater med en aningen spets, en del blir något plattrunda. Fasta köttiga tomater i klasar om 5 – 6 st i varje med en mjuk fin smak, en bra allroundsort. Ungersk sort.

 

 

Ind ca 70 - 72dar

Koritschnevaja Sliva

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En lättodlad frisk sort som växer bra i dåligt väder, plantan behöver inte mycket skötsel för att sätta bra med frukt. Plantan blir ca 180 cm hög med en stark stam som behöver ett bra stöd för tyngden av tomaterna, ca 28 – 30 cm långa och ca 24 cm breda blad. Medelstora ovala rödbruna tomater med grön nacke i korta klasar om ca 8 stycken i varje, en del dubbelklasar förekommer med ca 16 – 20 stycken i varje. Goda tomater med lite syra och god fyllig smak som sitter kvar i munnen ett bra tag, bra sort till färskkonsumtion och mat.

 

 

Ind ca 72-76 dar

Krimska Rosa

 
     

En frisk 160 – 180 cm hög planta med 34 – 36 cm långa blad som sitter lite glest, normalstora till stora päronformade pastatomater i starka klasar om ca 12 st i varje, en del dubbla i storlek som bifftomater. Mycket köttiga tomater med en fin innerfärg som går lite åt ljusorange, smaken är mild med en något fyllig eftersmak. Plantan är produktiv och behöver ett bra stöd för tyngden av tomaterna. Slutsåld

 

 

Ind ca 68 dar

Large Red Cherry

 
     

Det här är en lättodlad sort som inte behöver mycket skötsel för att producera bra med tomater. Sorten växer bra i svalt väder och ger en tidig skörd av goda tomater med en frisk god smak med en bra fyllighet. Små till medelstora tomater i klasar om 8 – 10 stycken i varje, dom flesta tomater är något större än vanliga cocktailtomater. Sorten blir ca 180 – 200 cm hög med en kraftig stadig stam som inte behöver mycket stöd. En frisk sort som växer bra på friland och i växthus.

 

 

Semi/det 72-75 dar

Lida Ukranian

 
     

En ca 80 cm hög busktomat med bra köldtolerans som sätter bra med frukt i kallt och dåligt väder, ca 24 cm långa och 20 cm breda blad. Fasta fina tomater med en rundoval form, en del tomater är något hjärtformade. Fint genomfärgade köttiga tomater med en god lite syrlig tomatsmak. Tomaterna smakar bra och behåller sin fina konsistens även när dom är övermogna. Hållbara något tjockskaliga friska tomater som kan lagras ett tag utan att bli dåliga. Sorten är av Semi/determinate typ men enstaka plantor kan uppträda som determinate, stark ganska stadig planta men grenarna behöver bra stöd för tyngden av tomaterna.

 

 

Ind ca 77-80 dar

Linosa

 
     

En ca 180 cm hög Italiensk sort, lite glest med ca 30 cm långa blad som täcker dåligt. Röda pasta tomater med en orange ton. Långa klasar om 9-10 st avlånga päron/plommonformade tomater med spets. En lite sen sort med hög avkastning.

 

 

det ca 58dar

Ljana

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En låg busktomat som inte tar så mycket plats, ca 40 cm hög. Sorten ger en bra och tidig fruktsättning av medelstora köttiga tomater i korta klasar med ca 5 – 7 stycken i varje. Tomaterna har en lätt fyllig god smak och tål att lagras ett tag utan att bli dåliga. Sorten växer bra i dåligt väder men behöver bra jord för att utvecklas bra.

 

 

Ind ca 70 - 72 dar

Lutchrist Zurich

 
     

Det här är ursprungligen en lokal sort från Zürich (Schweiz) som en familj förde med sig till Australien för många år sen. Plantan håller sig ganska låg, ca 120 – 140 cm, 35 – 44 cm långa och 35 – 45 cm breda blad. En fin stadig planta med en stark stam som inte behöver mycket stöd. Små till medelstora friska tomater i avlånga klasar med ca 10 tomater i varje, tomaterna har en mild lätt fyllig god smak. Plantan sätter bra med frukt i kallt och dåligt väder.

 

 

Ind ca 65 dar

Malinowy Ozarswski

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En populär Polsk sort. Sorten är tidig och produktiv med normalstora hallonfärgade mycket goda tomater. Sorten har bra sjukdomsresistens och växer bra i dåligt väder.

 

 

 

 

 

det ca 55 dar

Mano (Manö)

 
     

En tidig köldtålig Ungersk busktomat som håller sig ganska låg, ca 50 – 55 cm hög. Kraftiga blad ca 18 – 20 cm långa och ca 15 cm breda. Medelstora något plattrunda tomater med lite insjunken topp i klasar om 8 – 12 st. Plantan ger en tidig och bra skörd av goda köttiga tomater. Bra allroundsort.

Slutsåld

 

 

Ind 70-74 dar

Manyel

Frö till ca 15 st plantor  
     

Det här är en gammal inhemsk frisk sort från USA. Medelstora fina tomater som behåller sin klargula färg även som fullmogen. Namnet betyder Many Moons och syftar förmodligen på formen och färgen på tomaterna. Gott lite krispigt kött med en god fyllig tomatsmak, en del tycker den har en touch av citron i smaken. Plantan har en stadig stam med 25 – 27 cm långa och 25 cm breda blad, tomater i små klasar med ca 5 - 8 i varje.

 

 

det ca 58-60 dar

Maskarena

Frö till ca 15 st plantor  
     

Polsk tidig frilandsort som utvecklades i slutet av 70 talet i ett led att få fram olika sorter som var tidigare än New Yorker. Frisk sort som anpassar sig bra till olika klimat, stora runda frukter på upp till ca 100 gram. Ljusröda saftiga tomater med fint fast kött och god smak.

 

 

det

Maskotka

Frö till ca 15 st plantor  
     

En Polsk tidig sort som är framtagen för odling i kruka, namnet betyder Maskot. Låg kompakt planta som inte behöver något stöd. Massor av klasar med små röda goda tomater, 10 - 12 små söta tomater i varje klase. Bra sort för balkongodling och för dom som har begränsat odlingsutrymme, det borde inte vara något större problem att odla den här sorten på fönsterbrädan för dom som saknar balkong. Plantan är produktiv och tomaterna har en bra resistans mot sprickbildning. Sorten passar inte så bra till frilandsodling, inte att den växer dåligt utan det är lite svårt att hålla tomatklasarna ovan jord.

 

 

Ind 58-65 dar

Matina

 
     
Tanig frisk potatisbladig planta ca 180 cm hög, blad 20-22 cm. Medelstora goda tomater i klasar om 10-15 st i varje. Bra avkastning.
 

 

Ind ca 65-70 dar

Mikado Heirloom

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En tanig potatisbladig sort. Glesa blad ca 25 - 28 cm långa. Plantan tar inte mycket plats och kan planteras tätt. Medelstora till stora plattrunda rosaröda bifftomater med lite frön, fullmogna blir tomaterna rosa-purpurfärgade. Korta klasar nära stammen med 5 - 9 st tomater i varje. För att vara en bifftomat så är den ovanligt tidig. Sorten introducerades under namnet Turner Hybrid och bytte senare namn till Mikado omkring 1888. Plantan kan behöva lite hjälp med pollineringen om den är planterad i vindskyddat läge, annars kan den lätt tappa blommorna och skörden blir inte så stor. Fasta tunnskaliga tomater med en frisk god smak.

 

 

semi/det 72 dar

Mobil

 
     
Kort planta ca 80 cm med mycket kraftig stam som inte behöver mycket stöd för att hålla sig uppe, 35 cm långa breda täckande blad . Plantan grenar sig inte speciellt mycket och har ett kompakt växtsätt. Annorlunda växtform med stora tomater i täta klasar om 6 st i toppen på plantan. Frisk planta, behöver bra jord med mycket kompost för att utvecklas bra. Köttiga tomater med mycket fast kött, god söt smak. En perfekt tomat att lägga på grillen, till matlagning, pastasås mm. Ungersk sort.
 

 

Ind ca 75 dar

Montserrat

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En fin tomat som ser ut som en tillplattad ljusorange paprika med nedsjunken topp. Plantan har en stark ca 150 - 160 cm hög stam med 30 – 33 cm långa och 25 cm breda blad som sitter lite glest på plantan. Tomaterna har en mild söt smak, dom är ganska ihåliga och lätta att gröpa ur om man vill fylla dom.

 

 

semi/det 68 - 70 dar

Mountain Cherry

 

 
     

En frisk ganska högväxande busksort med en kraftig stark mittstam som inte behöver mycket stöd, ca 100 – 120 cm hög, 30 – 35 cm långa och 25 – 28 cm breda blad. Små tomater i klasar om 6 – 12 stycken i varje, en del tomater är lätt trekantiga, tomaterna har en lätt fyllig god smak. Plantan har en bra köldtolerans och sätter bra med frukt i svalt väder.

 

 

Ind ca 62-65 dar

Nadja

 
     
Nadja är en potatisbladig frisk planta från forna Öst-Tyskland. Håller sig låg ca 160 cm, lite glesa 30-35 cm långa blad. Medelstora tomater i klasar om 9-10 st, ofta med ett extra blad längst ut på klasen, en del dubbla klasar. Mycket goda tomater, hög sötma med en fyllig god smak. Bra och tidig produktion av tomater. Stammen är lite tanig och behöver bra stöd för tyngden av tomaterna. Slutsåld
 

 

75-78 dar

Nectarine

   
     

 

 

 

det ca 58 dar

Nevsky

 
     

En kraftig ca 70 cm hög planta som inte behöver mycket stöd, ca 30 cm långa och 25 cm breda blad. Bra fruktsättning av små till medelstora tomater, 5 – 7 köttiga tomater i varje klase. Tomaterna har en något krämig konsistens med en lätt fyllig god smak.

 

 

det 60-64 dar

New Yorker

   
     

En ca 70 – 90 cm hög busktomat som ger en bra skörd av medelstora goda tomater med en frisk lätt fyllig smak. Glesa blad, ca 25 – 35 cm långa och 20 cm breda. Hållbara tomater i avlånga klasar om 7 – 12 stycken i varje. Sorten växer bra i svalt klimat.

 

 

Ind 78-82 dar

New Zealand Paste

   
     

En gammal tomatsort som ursprungligen kommer från New Zealand. Normalstora till stora rosa/purpurfärgade päronformade fina pastatomater, mer som päronformade bifftomater. Tomaterna växer i starka kompakta klasar med 7 – 20 stycken i varje. Tomaterna är mycket saftiga och har en frisk god smak med en lätt fyllig god eftersmak. Bra sort att skära i skivor till mackan, blanda i sallad, till pastasås mm. Sorten har en bra tolerans mot hetta och borde gå bra att odla i växthus.

 

 

Semi/det 60-62 dar

Nikola

   
     

En 70 – 90 cm hög planta som växer bra i svalt väder och har en bra köldtolerans, 26 –32 cm långa blad. Saftiga normalstora tomater med en frisk god smak växer i klasar om 5 – 6 st i varje. Tomaterna är något tjockskaliga och tål att lagras ett tag utan att bli dåliga.

 

 

Ind ca 74-78 dar

Noire Charbonneuse

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Om man skulle få för sig att odla en tomatsort enbart för att sitta och titta på, då skulle den här gamla Franska sorten vara ett bra val. Tomaterna har en av dom bästa färgerna jag har sett, mörk blank purpurfärgad färg som går något åt vinrött eller rödbrun choklad och skuldrorna är grönsvarta. Plantan håller sig låg, ca 100 – 120 cm hög med en tjock stark stam, ca 30 – 32 cm långa och 23 cm breda blad. Köttiga tomater med brunrött kött och purpurfärgad mitt, fast fint kött med en något krämig konsistens och krispigt skal. Frisk god smak med lite syra, lite annorlunda smak med en söt något fyllig eftersmak, tomaterna har en bra ätkvalitet och tål att lagras ett tag utan att bli dåliga.Slutsåld

 

 

det ca 62 dar

Novinka Altai

Frö till ca 15 st plantor

 
     
Stadig planta med normalstora tomater i klasar om 5-6 stycken i varje. Mycket köttiga tomater med fint genomfärgade tjocka innerväggar. Tomaterna har en frisk lätt fyllig god tomatsmak, som fullmogna får dom en fin fast krämig konsistens.
 

 

Ind ca 74 dar

Oikley

OBS 1 portion 6 stycken frö

 
     

Det här är en tävlingssort från Kanada som jag har lyckat få tag i frö till. Gordon Grahams världrekord från 1986 ligger på 7 lb 12 oz, det närmsta någon har kommit det är en odlare från Toronto som 2007 lyckades odla fram en tomat som vägde 7 lb 7 oz. Den här sorten som från början kommer från Italien har odlas i Kanada i över 25 år. Sorten har vunnit många tävlingar och den största tomaten har vägt 7 lb. Den här sorten har genetisk potential att slå det nuvarande rekordet.

 

 

det 56 dar

Ola Polka

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Tidig produktiv frisk sort från Polen som växer bra i dåligt väder. Sorten har ett ganska kompakt växtsätt och passar bra för odling i kruka på balkong/altan då den inte tar så mycket plats. Ljusgula tomater med en liten spets, tomaterna har en storlek som stora cocktailtomater. Tomaterna är köttiga rakt igenom, dom har nästan inga innerväggar, god krämig konsistens med en frisk god tomatsmak. Mycket bra produktiv sort som är svår att misslyckas med.

 

 

 

Ind ca 62-65 dar

Olive

 
     
Hög starkväxande frisk planta, över 2 m med tjock stadig stam, blad 35-38 cm något glesa. Plantan är full av långa klasar med oliv formade tomater. Koncentrerad stark god smak som sitter kvar länge i munnen. Goda att plocka direkt från plantan. Eftermognar bra inomhus och kan lagras länge om tomaterna sitter kvar på klasen. Slutsåld
 

 

Ind ca 76-80 dar

Omar’s Lebanese

   
     

Det här är en stöddig planta med en grov stark stam och ett ganska kompakt växtsätt, ca 130 – 140 cm hög. Plantan har mycket stora ca 45 – 48 cm långa och upp till 50 cm breda täta blad. Stora biffiga fasta tomater i korta klasar om 7 - 8 st, tomaterna är fint genomfärgade med en frisk fyllig god smak som fyller hela munnen. Sorten påminner mer om en förvuxen vanlig tomat än en biffstek, gallras tomaterna i klasen och plantan får bra med gödning så kan tomaterna bli ordentligt stora, 1 – 1½ kilo styck. Plantan växer hur bra som helst och verkar vara helt opåverkad av väder och vind, men den är något sen. Det här är en lokal gammal sort från en liten Libanesisk bergsby.

 

 

Ind ca 72-76 dar

Orange Paste

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Ovanlig pastasort med ljust brandgula mycket fina pastatomater som växer i klasar om ca 6 – 9 st i varje. Plantan har en tanig stam och behöver bra med stöd, ca 180 – 190 cm hög, något glesa ca 32 – 36 cm långa och 30 cm breda blad. Fasta fina tomater som är mycket köttiga med lite frön, orange gelé runt fröna. Tomaterna har en mild frisk smak och en lite mjölig konsistens som bara försvinner i munnen. Den här sorten är perfekt att göra orange pastasås av, men jag tycker det är lite synd att koka sås på alla dom här fina tomaterna. Dela dom på mitten rakt över och gröpa ur fröna och mittsträngen med en tesked. Skiva tomaten i ½ cm tjocka skivor så ser det nästan ut som skivad orange paprika. En grönsallad ser genast fräschare och aptitligare ut för ögat om man blandar i några tomatskivor med den här fina färgen. Tomaterna är hållbara och tål att lagras ett tag utan att bli dåliga. Slutsåld

 

 

det ca 65 dar

Orbita

 

 
     

En låg busktomat med något smala stammar, ca 60 – 70 cm hög, 25 cm långa och ca 20 – 25 cm breda blad. Tomater i klasar om 6 stycken i varje, enstaka dubbelklasar förekommer. Tomaterna har en fin ljusröd färg med en orange ton, medelstora plattrunda tomater med insjunken spets. En tjockskalig sort med en mild fyllig smak. Plantan sätter bra med frukt i svalt väder.

 

 

det 58-62 dar

Oregon Spring

 
     

Den här sorten är mycket köldtålig och kan sätta frukt vid låg temperatur. Sorten är utvecklad på Oregon State University för odling i svalt klimat, om nattemperaturen är under ca 10 - 12ºC så kan plantan bilda självbefruktande blommor. Plantan har ett ganska kompakt växtsätt, ca 60 cm hög med 25 – 27 cm långa och ca 16 cm breda blad. Medelstora tomater med lite oregelbunden form i klasar om 10 – 12 st. Fasta mycket köttiga tomater som påminner om små biffstekstomater, Många tidiga och köldtåliga sorter brukar vara ganska smaklösa men den här sorten har en god fyllig riktig tomatsmak. Slutsåld

 

 

Ind 68 - 74 dar

Pachino

Frö till ca 15 st plantor  
     

Det här är en ganska högväxande Italiensk sort från Sicilien av hög kvalitet, ca 220 – 250 cm hög med en smal mycket stark stam, 30 – 32 cm långa och ca 20 cm breda glesa blad. Plantan tar inte så mycket plats och kan planteras ganska tätt i en rad. Stora cocktailtomater i långa smala klasar med ca 10 stycken i varje, goda tomater med en fin fyllig lite egen smak, köttet har en krämig konsistens och tomaterna är inte så tjockskaliga som många av den här typen brukar vara. Friska tomater som tål att lagras ett tag utan att bli dåliga. Det här är en utmärkt sort för produktion i kallväxthus.

 

 

Ind 70-74 dar

Paw (påfågel)

   
     

Det är inte alltid en tomatsort får ett passande namn, men här har nog den Polska namngivaren hittat rätt. Plantan håller sig ganska låg, ca 140 cm med en stark tjock och stadig stam, upprättväxande ca 30 – 32 cm långa och 28 cm breda kraftiga blad. Långa tomatklasar ca 30 – 40 cm som delar sig i två med 20 – 26 st normalstora tomater i varje klase. Klasarna växer i början uppåt när den blommar, ungefär som en fågel som vill ståta med stjärtfjädrarna, men klasarna blir senare så tunga av tomater att dom hänger efter stammen. Den här sorten skulle nog helst vilja växa som solitär så den kan stå och kråma sig ifred. Bra avkastning av ljust rosaröda tomater med ett fast kött och bra tuggmotstånd, en bra mat och salladssort.

 

 

semi/det 70 dar

Pertsevidni Polosati

Frö till ca 15 plants

 
     

 

 

 

Ind ca 74-76 dar

Pink Accordian

Frö till ca 15 st plantor

 
     

 

 

 

Ind 72 dar

Pink Loveapple

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Det här är en gammal mycket god tomatsort från USA. Sorten sägs ha odlats i Missouri sedan slutet av 1700 talet. Medelstora tomater i korta klasar om ca 9 stycken i varje.Fasta tomater med en stark god smak.

 

 

Ind 68-70 dar

Pokusa

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Det här är en Polsk rikgivande cocktailsort som passar bra för odling i kruka mot vägg, balkong uteplats mm. En stadig planta som blir över 2 meter hög. Tomaterna växer i långa klasar med ca 20 stycken tomater i varje. Goda tomater med en söt lätt fyllig smak.

 

 

Ind

Polish Oxheart

   
     

rosaröd

 

 

Ind 74-76 dar

Pomodoro Di Sorrento

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Det här är en lokal sort som har odlats sen början av 1900 i Sorrento. Sorten tros vara en selektion av Cuore di bue (oxhjärta) men en del tror att sorten är importerad från USA i början av seklet av redare som skeppade citroner till Amerika. Tomaterna är stora och mycket köttiga med en rund något ribbad form, en perfekt sort till en mozzarella sallad med basilika, lite havssalt och en god olivolja till. Bifftomaterna har en mycket god smak med en lätt ljusröd färg som övergår något i rosa när tomaterna är mogna.

 

 

det ca 52-55 dar

Prairie Fire

 
     

En tidig köldtålig sort som håller sig låg, ca 50 cm hög med ovanligt stora tomater för en så tidig och liten planta. Sorten är utvecklad i Montana av Ken Fisher, och är från början en korsning av Sub Arctic och en biffstekstomat. Köttiga runda goda tomater med en god krämig konsistens på köttet, en del tomater blir något plattrunda. Tomaterna har en god frisk lätt fyllig smak med ljust rosa kött. Sorten växer bra i svalt väder och ger en tidig bra skörd. Slutsåld

 

 

semi/det 75 dar

Prima

 
     
En ca 80 cm hög planta med klen stam, glesa ca 20-25 cm långa blad. Medelstora plommonformade blockiga tomater (liknande Debaro) i klasar om 5 st i varje. Väldigt köttiga lite mjöliga pasta tomater. Ungersk sort.
 

 

Ind ca 72 dar

Principe Borghese

Frö till ca 15 st plantor  
     

Det här är en välkänd Italiensk allroundsort, äggformade tomater med en liten spets, används färsk, till matlagning, inläggning, passata men vanligast är nog att man tar alla klasar eller hela plantan och hänger upp innan första frosten kommer. Är det mest röda tomater, häng dom ljust o varmt så dom börjar torka, tomaterna smakar bättre ju mer dom torkar. Är det mest gröna tomater, häng hela plantan svalt, inte i direkt solsken, plocka tomaterna vartefter dom mognar, på det här viset kan man skörda tomater en stor del av vinterhalvåret. Viktigt är att tomaterna hänger torrt och luftigt, sorten har mycket bra motstånd mot V och F som är dom vanligaste mögelsjukdomarna på tomater.

 

 

det ca 60 dar

Promyk

Frö till ca 15 st plantor  
     

Tidig tålig Polsk sort som acklimatiserar sig bra till olika temperaturer, plattrunda flerrummiga köttiga tomater med bra smak, lite syrlig söt god smak, tomaterna ser ut som små bifftomater. Plantan ger en bra och tidig skörd, bra sort för krukodling på balkong/veranda.

 

 

Ind 70-76 dar

Pruden's Purple Heirloom

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En ganska tidig potatisbladig bifftomatsort som många liknar vid en tidig Brandywine, ca 150 – 170 cm hög med glesa 28 – 36 cm långa och ca 20 – 30 cm breda blad. Stora köttiga något plattrunda tomater i klasar om 8 – 9 st i varje, en del dubbla klasar förekommer. Tomaterna är mer rosa än purpurfärgade och har en god söt smak med en lätt fyllighet. En frisk planta, tomaterna spricker inte så lätt fast dom är ganska tunnskaliga. Lite frö kvar

 

 

Ind 75-85 dar

Purple Calabash Heirloom

 
     
Håller sig låg ca 140-150 cm, blad 20-25 cm långa. Platta ribbade tomater i klasar om 5-10 st. Tjockskaliga, många extra blad i klasarna, en del växer vidare (toppa). Bra avkastning av goda saftiga tomater med mild syrlig smak, smaken varierar lite från tomat till tomat. En gammal sort som finns avbildad i växtskildringar från 1600 talet
 

 

Ind ca 70 dar

Purple Prince (Purple Price)

Frö till ca 15 st plantor  
     

Den här sorten påminner lite om Black Prince men den är något kortare, ca 160 – 170 cm hög med 32 cm långa breda blad som är något glesa. Ovala till något hjärtformade tomater med mörkgrön nacke och purpurfärgad topp i kompakta klasar med 7 – 8 i varje. Tomaterna har ett saftigt brunrött kött med grönt gelé runt fröna, god fyllig söt smak. Plantan är mycket frisk och produktiv. Den här sorten säljs under flera namn pga. en felskrivning i en SSE årsbok, Price's blev Prince. Den här sorten är utvecklad i USA och det korrekta namnet ska vara Purple Price eller Price's Purple.Slutsåld

 

 

Ind 70-74 dar

Purple Russian

 
     
En ca 170 cm hög planta som är full av avlånga plommon till hjärtformade tomater i klasar om ca 7 st, 32 cm långa breda blad. Hög avkastning av mycket saftiga köttiga tomater med mild god smak, pastatyp.
 

 

Ind ca 70 dar

Red Fig Heirloom

 
     
En ca 120-150 cm hög planta. Liknar Red Pear men är lite köttigare och har en bättre smak. En ovanlig sort som har odlats sen slutet på 1700 talet, vanlig i USA under 1800 talet. Tomaterna torkades ofta och doppades sedan i en varm sirap gjord av tomatjuice och socker, användes sedan som snacks under vintern. På platser med lång odlingssäsong odlas den ofta som en spretig buske mot staket, här odlas den bäst tjuvad. Plantorna är taniga och kan planteras ganska tätt.
 

 

Ind

Radinilee

   
     

En planta som håller sig ganska låg ca 150 – 160 cm hög med ca 28 – 35 cm långa och ca 30 – 40 cm breda blad. Något rundovala köttiga och saftiga tomater med lite frön växer i klasar om ca 6 – 9 st i varje, tomaterna har en mjuk och fyllig frisk smak med lite syra. Dom här tomaterna slinker ner ganska lätt.

 

 

Ind 68 -75 dar

Robson Angolan

 
     
En rikgivande ca 170 - 190 cm hög planta, glesa breda blad 26 - 28 cm långa, 20 - 22 cm breda. Plantan tar inte så mycket plats och har en stark stadig stam som behöver bra stöd för tyngden av tomater. Stora köttiga tomater med lite frön i klasar om 7 - 12 st i varje. Saftiga med en mycket god stark fyllig välbalanserad smak, en av dom bättre i smak, Favorit.Slutsåld
 

 

det 76-78 dar

Roma VF

   
     

Roma kan man nog kalla för en standardsort som odlas av många. Plantan är ganska låg och kompakt med massor av medelstora något ovala pastatomater. Sorten är god färsk men används mest till ketchup, pastasås, torkning; konservering av hela skalade tomater mm. Tomaterna är köttiga med lite frön och har en lätt fyllig god smak med en liten syrlighet. VF står för att sorten har en bra resistens mot Verticillium dahliae och Fusarium oxysporum f. sp. Lycopersici.

 

 

Ind ca 68-72 dar

Rose Quartz

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Namnet på den här Japanska sorten skvallrar lite om vad man kan vänta sig, när dom här små fina cherrytomaterna börjar få färg så ser dom nästan ut att vara av rosenkvarts. Plantan som är mycket frisk är ca 160 – 180 cm hög med en lite tanig stam, ca 22 -30 cm långa och ca 20 cm breda blad som sitter ganska glest på plantan. Fasta något krispiga små tomater med en stark välbalanserad god smak. Tomater i klasar om 7 st, högre upp på plantan blir klasarna större och ser ut som små vindruvsklasar med ca 40 – 45 st i varje. Lite tjockskaliga tomater som är goda att värma lite snabbt i olivolja med en aning salt. Slutsåld

 

 

Ind ca 75 dar

Rosovi Slon

   
     

En potatisbladig Rysk sort med en något tjock stam, ca 30 cm långa och 25 – 28 cm breda blad som sitter ganska glest på plantan. Medelstora bifftomater i klasar om ca 10 – 14 stycken i varje med en fin rosaröd färg. Tomaterna har en bra krämig konsistens som fullmogen med en mild smak, skörda tomaterna när dom är ganska ljusa i färgen för bästa smak, gallra lite i klasarna om du vill ha större tomater.

 

 

det ca 68 dar

Russian Bogatyr

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Det här är en produktiv Rysk sort som ger en bra skörd av stora goda tomater i klasar om 5 – 7 stycken i varje. Plantan blir ca 75 cm hög med en stadig och kraftig mittstam, ca 38 cm långa och 28 cm breda blad.

 

 

Ind ca 74 dar

Russian Oxheart

Frö till ca 15 st plantor

 
     

röd

Lite frö kvar

 

 

det ca 65 dar

Salt Spring Sunrise

Frö till ca 15 st plantor  
     

Det här är en tidig frisk sort från Salt Spring Island, British Columbia i Kanada. Sorten introducerades någon gång i slutet av 40 talet eller i början av 50 talet av J. James of Salt Spring Island. Sorten blir ca 60 cm hög och behöver stöd för att inte ramla omkull, ca 28 – 35 cm långa och ca 25 cm breda ganska glesa blad. Plantan sätter bra med frukt i dåligt väder, medelstora till stora något blockiga tomater i klasar om 5 – 7 stycken i varje. Tomaterna har en frisk något fyllig god smak. En bra sort till sallad, lägga på grillen, till mat mm.

 

 

Ind 70-74 dar

San Francisco Fog

 
     
En mycket frisk planta med en stark stam. Utvecklad för odling i det svala dimbältet i San Fransisco, ca 180 cm hög. Breda glesa blad 30 cm långa. Fullproppad med fasta köttiga ljusröda tomater i stora klasar om ca 10-12 st i varje, nedre klasarna har ofta extrablad i klasen. Saftiga tomater med en stark god tomatsmak. Lite varierande i storlek men ungefär lika stora. Plantan behöver bra stöd för tyngden av tomaterna, tål lagring bra. En bra sort som växer bra i svalt väder.

 

Ind ca 75 dar

San Marzano 2

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En klassisk Italiensk sort som är en av dom vanligaste sorterna som soltorkas. Avlånga mycket köttiga pastatomater med tunt skinn, en av dom bästa sorterna för pastasås. Sorten har en bra smak till skillnad mot dom smaklösa pastatomaterna som säljs i varuhusen. Plantan ger en bra skörd men är lite sen.

 

 

Semi/det ca 60 dar

Santa

 
     
Det här är en selektion av populära F1-Santa. En högavkastande spretig ca 160 cm hög sort som kan odlas som en stor busktomat. Full av långa klasar med 15-16 st köttiga mini Roma tomater med en glänsande röd färg. Plantan behöver bra stöd, odla mot spalje, staket eller med en stark pinne i mitten av plantan, sedan snöre för att hålla upp klasarna/grenarna. Blad 30-35 cm som täcker bra. God lite söt fyllig koncentrerad smak. Så länge tomaterna sitter kvar på klasen kan dom lagras länge utan att bli dåliga, plocka in alla klasar före första frosten och häng upp dom på något luftigt ställe, eftermognar bra utan att bli dåliga. En mycket frisk planta som växer bra i svalt väder. Kan odlas som indeterminate och planteras ganska tätt. Var lite försiktig med plantan när den är liten, grenarna går av lätt. Slutsåld
 

 

Ind

Sara Black

Frö till ca 15 st plantor  
     

En låg mycket kraftig frisk Tysk sort med stora blad, ca 120 cm hög. Plattrunda något tjockskaliga köttiga och saftiga tomater med en frisk god fyllig smak. Brunröda blanka fina tomater med en bra ätkvalitet för färskkonsumtion. Tomaterna tål att lagras ett tag utan att bli dåliga.Slutsåld

 

 

det ca 64 dar

Scotia

   
     

En ca 60 cm hög busktomat som ger en bra skörd av medelstora fasta tomater i klasar om 5 – 6 st i varje, långa smala blad, ca 32 cm långa och 15 cm breda. Saftiga fina tomater med en god fyllig smak, tomaterna är något tjockskaliga och tål att lagras ett bra tag utan att bli dåliga.

 

 

det 48-50 dar

Siberia

 
     
Låg mycket tidig planta, ca 50-60 cm hög med lite blad, ca 15-20 cm långa blad. Stark stam som måste bindas upp på grund av tyngden från tomaterna. Proppfull med medelstora tomater i klasar om 6-7 st, god söt smak. En unik sort från Sibirien som är mycket köldtålig (inte frost) och klarar av att sätta frukt vid endast 5°C. Sägs vara utsmugglad från Ryssland i mitten av sjuttiotalet och förd till Canada där den har odlats sedan dess. Sorten är mycket populär i USA och odlas ofta i Alaska. Ger bra avkastning hela säsongen. Den här sorten är testad för odling i Alaska med bra resultat av University of Alaska vid deras försöksstationer i Fairbanks och Palmer. Andra sorter med liknande namn är: Siberian och Siberian early och Red Siberian.Slutsåld
 

 

Ind ca 64 dar

Sibiryak

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En sibirisk sort från Krasnoyarsk, plantan håller sig ganska låg, ca 140 – 150 cm hög med 36 – 42 cm långa och ca 30 cm breda blad. Fina ljusröda blockiga tomater i klasar om 6 – 12 stycken i varje. Tomaterna har en god lite syrlig smak med en fast krämig konsistens.

 

 

det ca 56-58 dar

Sibirskij Skorospelyj

 
     

Grovt översatt så betyder namnet en tomat från Sibirien som mognar tidigt. Sorten har en bra köldtolerans och sätter bra med frukt i dåligt och kallt väder. En något tanig planta med ett spretigt växtsätt, behöver bra stöd för tyngden av tomaterna, 70 – 80 cm hög, 20 cm långa och ca 15 cm breda blad. Medelstora tomater med en fin ljusröd färg i klasar om 5 – 6 stycken i varje, en del dubbelklasar förekommer. Tomaterna är köttiga med en god lätt syrlig smak och krämig konsistens, påminner om en liten slät bifftomat. Något tjockskaliga tomater som går att lagra ett tag utan att dom blir dåliga.

 

 

det ca 56-58 dar

Silvery fir tree

 
     

En fin tidig Rysk sort som håller sig låg, ca 60 - 70 cm hög. Stora 30 -38 cm långa och 15 – 25 cm breda mycket finskurna blad som på lite avstånd ser ut som morotsblast. Plantan trivs bäst på en öppen ljus och luftig växtplats som torkar upp snabbt efter regn. Planteras den inklämd mellan andra plantor och det regnar mycket på försommaren kan bladen drabbas av tidig bladmögel. Plantan är stark och återhämtar sig ofta efter angrepp och ger en bra men senare skörd. Skydda gärna med ett gammalt paraply el liknande om det regnar mycket på försommaren. Ljust rödoranga saftiga tomater med fast kött i klasar om 6 st, stark lite syrlig god smak. Plantan ger en bra skörd av medelstora plattrunda bifftomater med bra hållbarhet. Bra stöd behövs för tyngden av tomaterna, plantera gärna plantorna två och två så dom kan stödja sig lite mot varandra. En dekorativ lättodlad planta som går bra att odla i kruka på balkongen/altanen.

 

 

det ca 68 dar

Solguld

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Slutsåld

 

 

Ind 76-80 dar

Speckled (Striped) Roman

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Stora avlånga lite biffiga pastatomater som har en ljus orangeröd fin färg med gula strimmor, vartefter tomaterna mognar blir färgen mörkare och riktigt fullmogna får dom en rödorange färg med lite strimmor. Plantan håller sig låg ca 120 – 130 cm hög med ganska grova 45 – 50 cm långa och 35 cm breda blad, en del ganska glesa. Tomater i klasar om 7 st i varje med en frisk god smak, mycket köttiga saftiga tomater som är mycket fint genomfärgade som fullmogna. Plantan växer bra i svalt väder men är lite sen, odla inte den här sorten otjuvad, då blir skörden inte så stor. Det här är en stabiliserad korsning av Banana Legs och Antique Roman, sorten säljs som Striped eller Speckled Roman men är samma sort. John Swensson som stabiliserade sorten döpte den till Speckled Roman, själv tycker jag att Striped Roman kanske är ett mer passande namn för den här tomaten.

 

 

Ind 75-78 dar

Star

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En ganska låg planta med mycket stadig stam, ca 125 – 145 cm hög, korta breda ganska glesa blad, 20 – 30 cm långa. Små plattrunda något ribbade bifftomater som växer i långa klasar om ca 15 – 25 st i varje, 5 – 8 st högre upp på plantan, tomaterna blir något större om man glesar ut lite i klasarna. När tomaterna börjar mogna är dom först gula, sedan med röda markeringar och fullmogna nästan helt röda med en tydlig stjärna i blomfästet. Fasta saftiga tomater med fint strimmigt gulrött kött och ofta med en purpurfärgad mitt. Tomaterna är något tjockskaliga med en bra hållbarhet, börja skörda när tomaterna börjar bli lite rödstrimmiga för bästa smak, god även som fullmogen. God att bara skära mitt itu och äta som den är med en nypa salt.

 

 

Ind 75-80 dar

Sterling Rare

Frö till ca 15 st plantor

 
     
En ovanlig ca 180 cm hög planta, breda täta ca 40 cm långa blad som täcker bra. Tanig stam som behöver bra stöd. Mycket starka klasar som klarar tyngden av tomaterna utan problem. Tomaterna släpper inte i första taget, enklast att klippa loss dom från klasen. Första tomaterna på plantan är stora nästan klotrunda med spets, sedan stora hjärtformade tomater, en del mindre klotrunda längre upp på plantan. Rosafärgade stora tomater som är köttiga rakt igenom, nästan frölösa. Mycket saftiga med en mild väldigt frisk smak. En Mennonit sort från Illinois, vissa källor är övertygade om att det här är en gammal Brandywine korsning.
 

 

det ca 62-65 dar

Stoikij Pink

   
     

En låg ca 60 – 70 cm hög busktomat med fina något hjärtformade stora ljusrosa tomater. Tomaterna är lagom köttiga och har en mild något söt smak med en lätt fyllighet. En bra matsort, använd den på samma sätt som du använder krossade tomater på burk, eller konservera dom här tomaterna själv.

 

 

Ind 52-55 dar

Stupice Heirloom

 
     
Tidig lättodlad gammal tomatsort från Tjeckien, låg ca 110 cm. Tanig potatisbladig planta som tål svalt väder mycket bra. Tomater i klasar om 6-8 st. Plantorna kan planteras ganska tätt och ger en bra skörd av tomater hela säsongen. Goda tomater med bra sötma.
 

 

Ind ca 68 dar

Supermarmande

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En medeltidig sort som växer bra i svalt väder. Köttiga tomater med en söt fin smak, tomaterna växer i korta klasar om ca 7-9 stycken, normalstora till stora tomater på ca 130 gram styck.

 

 

 

 

 

ca 64-66 dar

Super Sioux

 
     
Super Sioux är en förbättrad version av Sioux som introducerades 1944. Super Sioux är mer sjukdomsresistent och ger större frukter. Odla som indeterminate el semi/determinate, ingen större skillnad i skörd. Tidigare och större tomater om plantorna tjuvas, ca 120-130 cm tjuvad, ca 1m som busk. Breda ca 30 cm långa blad som täcker bra. Saftiga rödoranga stora köttiga tomater, god fyllig smak med bra sötma och syra. Hög avkastning av stora tomater på en mycket frisk planta. En bra sort för frilandsodling.Slutsåld
 

 

det

Taxi (yellow)

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Slutsåld

 

 

Ind 70-76 dar

Ten fingers of Naples (Dix doights de Naples)

 
     
Stor frisk planta över 2 m med stark stam, stora ca 35 cm långa täckande blad. Högproduktiv, massor med avlånga lite blockiga klarröda pastatomater i klasar om ca 8st, tydlig markering på sidorna var fröhuset sitter. Fasta köttiga tomater med lite frön, god lite annorlunda smak, perfekta att torka. Utmärkt till matlagning, kokar snabbt ihop till en tjock fyllig tomatsås (mixad). Plantorna kräver bra jord med kompost för att utvecklas bra.
 

 

det 52-54 dar

Tidig Röd

 
     
Busktomat, det här är min egen korsning, rikgivande ofta 100-140 st. Ger bra skörd i alla väder, små saftiga tomater i klasar om 7-9 st med bra sötma och god tomatsmak. Håller sig låg ca 60-70 cm, 20 cm långa blad som sitter glest på plantan. Sorten har varit helt stabil i 8-9 år. Odlas den i stor kruka på altan/balkong så tar lite av det vilda över och plantan kan bli ganska stor. Plantan trivs bäst på upphöjd odlingsbädd (drill) i luftig jord med mycket kompost . Täck gärna jorden med ett tjockt lager färskt gräsklipp när jorden har blivit varm.Slutsåld  

 

Ind ca 68 dar

Tiny Unknown

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Den här sorten har jag fått av en Italiensk frösamlare som tyckte att jag bara måste testa hans favoritsort. Jag känner inte till ursprung eller det korrekta namnet på sorten, därav namnet Tiny Unknown. En frisk sort som ser ut att vara av någon vild form eller korsad med en sådan. Sorten växer bra i svalt väder och blir ca 180 cm hög med en stark stam. Tomaterna växer i avlånga glesa klasar med 7 stycken tomater i varje. Tomaterna är ganska små men det kompenserar dom med en stark god koncentrerad tomatsmak. Det här är en av dom mest starksmakande tomater jag har provat.

 

 

Ind ca 65 dar

Tomatillo San Rafael

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Det här är en vild sort insamlad i Costa Rica. Små goda tomater i klasar om ca 10 stycken i varje.

 

 

 

 

Ind ca 70-72 dar

Tommy Toe Heirloom

 
     
En starkväxande gammal sort från Ozark Mountains i USA. Kraftig ca 3m hög med stark stam, fullproppad med små goda tomater i långa klasar, många dubbla klasar, en del växer gärna vidare (toppa). Klasarna blir större ju högre upp på plantan dom växer. God fyllig smak som stannar kvar länge i munnen, högproduktiv. Plantan behöver mycket bra stöd för tyngden av tomaterna och bra jord med mycket kompost för att utvecklas bra. Viktigt att plantan tjuvas ofta och att blomklasarna som vill växa vidare toppas, annars blir det en liten meterhög tråkig buske med lite tomater som börjar mogna ca 7-10 dar senare. Tommy Toe är mycket populär i Australien och har där 2 gånger i stora smaktester röstats fram som bästa röda tomat (cherry).
 

 

Ind 60-64 dar

Tonadose des conores

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En gammal Fransk tomatsort med mycket fina glänsande tomater. Plantan är lite tanig och ca 150 – 170 cm hög med små ca 20 – 25 cm långa och 18 cm breda blad som är ganska glesa. Små klarröda cherrytomater med en orange ton och något orangefärgad saft. Tomaterna växer i klasar om 7 –9 st i varje och har en mild fyllig söt och god smak som sitter kvar länge i munnen. Perfekta tomater att servera hela till förrätten eller till en god middag, tomaterna bara smälter i munnen och får verkligen snålvattnet att rinna till.Slutsåld

 

 

Ind 75-80 dar

Tonnelet Rare

 
     
En låg ca 160 cm hög mycket frisk planta från Belgien med en tanig smal stam, glesa blad ca 25-30 cm långa. Fina tomater i klasar om ca 6-7 st i varje. Köttiga tomater med en annorlunda lite krämig konsistens, mild god smak, pasta typ. Namnet kommer troligen från formen på tomaten som liknar en antik urna. Sorten är skapad 1990 av Luc Fichot från Belgien.
 

 

Ind ca 76 dar

Traveler (Arkansas Traveler)

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Den här sorten säljs under flera namn, under 20 – 30 talet så fanns det en sort som gick under namnet Arkansas Traveler men det är tveksamt om den sorten existerar längre. Traveler är utvecklad på University of Arkansas i början av 70 talet. Plantan blir ca 180 cm hög med medel till normalstora rosaröda fina köttiga tomater med en bra smak. Sorten har en bra sjukdomsresistens och klarar av ett varmt och fuktigt klimat bra. En bra sort att testa i växthuset.

 

 

Ind ca 76-80 dar

Watermelon Beefsteak Heirloom

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En stark mustig doft slår emot en när man skär itu en av dom här bjässarna. Namnet lär komma ifrån formen på tomaten som ofta liknar en vattenmelon, åtminstone från ena sidan sett, och att köttet är mycket saftigt, ungefär som melonkött. Plantan blir ca 170 cm hög med en stark stam, 30 – 40 cm långa och ca 25 cm breda något glesa blad. Tomater i klasar nära stammen med 7 – 9 stycken i varje, en del dubbla längre klasar högre upp på plantan med ca 18 st i varje. Tomaten är mycket köttig med bra tuggmotstånd. När man sätter tänderna i den här tomaten så fylls munnen med en fyllig god tomatsmak som man gärna vill ha mer av. Smaken är lite speciell och sitter kvar ett bra tag i munnen. Fin rosaröd innerfärg med purpurfärgade inslag.Slutsåld

 

 

Ind ca 72 dar

Wheatley's Frost Resistant

 

 
     

Resistent mot frost är inte plantan, det är inte heller någon genmanipulerad sort med flundregener men det är en mycket köldtålig och frisk planta som kan sätta frukt vid låg temperatur. Plantan är ganska låg, ca 100 – 120 cm hög med ett ganska kompakt växtsätt, ca 20 – 22 cm långa och 15 – 16 cm breda blad. Små ljusröda ovala tomater i klasar om 10 – 12 stycken i varje, enstaka klasar med ca 16 stycken förekommer, avlånga korta klasar som håller sig nära stammen. Små fina tomater med en lätt syrlig tomatsmak och med en god fyllig eftersmak.

 

 

Ind 62 - 64 dar

White Currant

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Det här är en mycket frisk och köldtålig sort av Lycopersicon pimpinellifolium med en kraftig stark och seg stam som blir över 2 meter hög, 36 cm långa och ca 32 – 35 cm breda blad, mycket små tomater i långa smala klasar med 9 – 10 stycken i varje. Tomaterna går från grönt till en vitgul färg och som fullmogna blir dom lätt ljusgula. Om tomatproduktionen stod i förhållande till resten av plantan så skulle det här vara en supersort, tyvärr så producerar sorten viktmässigt ganska lite tomater per planta. Tomaterna har liten sötma och en mycket god koncentrerad stark fyllig smak som sitter kvar i munnen ett bra tag. Odla den här sorten om du vill ha något extra, dom här tomaterna blandad i en sallad blir en riktig överraskning för smaklökarna.

 

 

Ind 76 - 78 dar

White Wonder

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Det här är en gammal frisk sort som ger en bra avkastning av mellanstora söta flerrummade frukter. Fasta goda tomater med en bra sötma, tomaterna blir vid mognad lätt gulvita, den gola färgen är mest koncentrerad runt blomfästet.

 

 

Ind ca 65 dar

Wild Nimbin

 

 
     

Den här sorten hittades i ett vilt bestånd i trakten omkring Nimbin i Australien, det är förmodligen en trädgårdsrymling som har överlevt och lyckats skapa en liten population. En mycket frisk planta som har en bra köldtolerans och sätter bra med frukt i kallt väder. Plantan håller sig ganska låg ca 130 – 140 cm hög, 30 – 35 cm långa och ca 30 cm breda blad. Sorten har ett kompakt öppet växtsätt, medelstora något rundovala fina tomater i klasar om 7 stycken i varje. Plantan tar inte mycket plats och kan planteras nära varandra i en rad om jorden är bra, 12 – 15 cm går bra om dom nedre bladen tas bort så cirkulationen runt nedre delen blir bra. En ganska produktiv sort som ger en hög skörd på en liten yta.

 

 

Ind 62 - 64 dar

Wild Texas

Frö till ca 15 st plantor

 
     

En frisk planta som växer ovanligt bra i svalt väder fast den från början kommer från ett vilt bestånd i Texas. Plantan har en smal seg stam ca 180– 190 cm hög, 24 – 28 cm långa och 18 – 23 cm breda blad. Små röda tomater i korta klasar om ca 8 stycken i varje, enstaka större klasar kan förekomma. Tomaterna har en god lite syrlig smak med lite sötma och en bra eftersmak.

 

 

Ind 75-78 dar

Zakopane

 
     

Det här är en lite annorlunda tomatsort, ca 160 – 180 cm hög med grov stam, stora täta blad, ca 35 cm långa och 30 – 35 cm breda. Upp till 40 cm långa kraftiga klasar med 25 – 35 tomater i varje (glesa ur lite), kortare klasar högre upp på plantan med 8 – 20 st i varje, en del av dom undre klasarna växer vidare (toppa). Tomaterna sitter fast hårt i fästet och ska helst klippas bort, tomaterna går lätt sönder om man försöker slita loss dom. En mycket frisk planta med stora biffiga till mindre tomater som nästan ser normala ut. Ingen tomat är den andra lik, dom är knöggliga, buckliga, ribbade till nästan släta, en del tomater blir nästan helt ihåliga och är perfekta att fylla. Tomaterna är mycket köttiga och saftiga och har en stark frisk något syrlig god tomatsmak. Dekorativ sort att servera i skivor, varför inte till en fetasallad? Tomaterna tål att lagras ett tag utan att bli dåliga.

 

 

Ind ca68-70 dar

Zahnrad

Frö till ca 15 st plantor

 
     

Det här är en lättodlad rikgivande sort som växer bra utan större tillsyn. Det tyska namnet kommer antagligen från formen när tomaten skärs i skivor, skivorna ser ut som ett kugghjul. Tomaterna är avlånga med kraftiga ribbor, ca 5 stycken, en bra sort att göra fetaost eller mozzarella salladen lite roligare. Köttiga goda tomater som växer i kompakta klasar med ca 10-14 tomater i varje.

 

 

Semi/det 74-76 dar

Zemplin

Frö till ca 15 st plantor  
     

En kraftig låg planta som behöver bra stöd för mittstammen, ca 60 cm hög, 90 cm lätt tjuvad, 30 - 35 cm långa och 30 - 35 cm breda blad. Tomater med en något oregelbunden form växer i klasar om 5 -9 st, runda inte helt släta, en del något hjärtformade med lite insjunken topp. Plantan är frisk och tomaterna tål att lagras ett tag utan att bli dåliga. Fasta tomater med lite frön som är köttiga nästan rakt igenom, mild fyllig smak med en lätt syrlighet. Tomaterna har en något mjölig konsistens med ett bra tuggmotstånd, en bra mat och pastasort. Prova att dela några tomater på längden, lägg dom på ett ugnssäkert fat (helst av metall), nagga dom lite med en gaffel, salta och peppra, strö över ett tjockt lager riven parmesanost, fukta osten med smält smör eller olivolja, ställ in fatet strax över mitten i ugnen på ca 230 grader och baka av tomaterna tills osten får en fin färg, ett enkelt tillbehör som kan smaka bra till stekt och grillat. En lokal sort från Zemplinbergen.

 

 

det 55-60 dar

Zomok (Zömök)

 
     

En tidig låg kompakt planta 70-80 cm hög, ca15-25 cm långa något glesa blad, tomater i klasar om ca 6 stycken i varje. Plantan ger en bra skörd av medelstora plommonformade lite blockiga tomater som är något tillplattade i toppen, fasta lite mjöliga tomater med en god lite syrlig smak, bra sort till mat och sallad. Sorten har en bra köldresistens och växer bra i svalt väder. Namnet kommer från formen på tomaterna och betyder ungefär; köttig och lite klumpig.

 

 

Ind ca 74 dar

Zorza

   
     

Det här är en lite tanig potatisbladig sort från Polen, ca 180 cm hög. Tomaterna är mycket köttiga och har en fin krämig konsistens med en söt mild smak. Många lite oregelbundna former på samma planta, plattrunda något ribbade, släta, till mindre lite hjärtformade tomater. Färgen på tomaterna påminner lite om rosaröda hallon.

 

 

Home

Show All

Bushtomatoes

Reds

Purple-Black

Pink

Yellow-White-Green

Misc